Megvan a Tátra királya instant túra negyedik teljesítője Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/07
Hirdetés
2022. július 1-én Demeter Tamásnak negyedikként sikerült teljesítenie a „Tátra Királya” instant túrát a Magas-Tátrában. Az Orbán Imre által az extrémebb kihívást kereső túrázók számára kiírt instant túrát korábban Tóth Tamás (2020. augusztus 21, 16 óra 20 perc), valamint 2020. augusztus 26-án Börcsök András (17:06) és Borosnyai Pál (17:36) teljesítették.
A Csorbai-tó (Štrbské Pleso), villamos vasút végállomás – Poprádi-tó (Poprádské pleso) – Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) – Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) – Kapor-csúcs (Kôprovský štít, 2363 m) – Nefcer-vízersés (Kmeťov vodopád) – Kriván (Kriváň, 2494 m) – Szoliszkó menedékház (Chata pod Soliskom) – Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko) – Csorbató (Štrbské Pleso) útvonalon teljesíthető túra távja 56,8 km, szintkülönbsége 4430 méter.
A túra teljesítésére gyalogosan 18 óra, futásban 9 óra 30 perc van megadva, az útvonal GeoGo alkalmazással teljesíthető, amely magában foglalja az összesen 101 GeoGo ellenőrző pontot is. Demeter Tamás a túrát fordított irányban (ami a kiírás szerint engedélyezett) 17 óra 03 perc alatt teljesítette.
A túra a Tátrai Nemzeti Park hivatalos nyári szezonjában (június 15. és november 1. között), hómentes időben teljesíthető. A kiírás szerint csak magashegyi jártassággal és szédülés mentességgel rendelkező túrázó számára ajánlott. A túra sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a megfelelő öltözet, túra bakancs és erőnlét. A túrán mindenki a saját felelősségére vehet részt, a túrán nincs biztonsági ember.

 

 

 

Mi az az „instant” túra”?
Az „instant” szó arra utal, hogy nem kell hónapokat, vagy akár egy évet várni egy túra teljesítésére, hanem sok esetben szinte azonnal útnak indulhatunk (bár egyes instant túrákon be kell jelenteni előre az indulási szándékot, de természetesen ez esetben is elég gyors az átfutási idő).
Az instant túra teljesítésének napja, időpontja alapvetően szabadon választott, azonban figyelembe kell venni az adott területen érvényes esetleges korlátozásokat, illetve bizonyos körtúráknál előzetesen be kell jelenteni az indulási szándékot, és az indulásnak előfeltételei vannak.

 

 

 

Teljesítménytúra és instant túra közötti hasonlóságok:
A teljesítménytúrákhoz hasolóan az instant körtúrák is előre meghatározott, fix útvonalon (általában jelzett turistautakon) zajlanak, és a teljesítést a kiírásnak megfelelő módon igazolni kell. Általában meg van határozva a szintidő, azaz adott időn belül kell végigjárni/futni a távot. Teljesítménytúrán és instant körtúrán is mindenki saját felelősségére indulhat, mérlegelve saját erőnlétét, tájékozódási képességeit és az aktuális időjárást. A teljesítménytúrákhoz hasonlóan a legtöbb instant túrán sincs korlátozva az együtt haladó csoport létszáma, így egyedül vagy családunkkal, barátainkkal is teljesíthetjük, futva vagy túrázva (egyes instant túrákat akár kerékpárral is).
Teljesítménytúra és instant túra közötti különbségek:
Ami lényeges különbség, hogy a teljesítménytúra mindig egy adott napon, általában egy évben egyszer van kiírva, ezzel szemben az instant túrák az év tetszőleges napján akár hétköznap is (figyelembe véve az esetleges korlátozásokat) teljesíthetők, egy évben akár többször is. A teljesítménytúrákkal szemben az instant túrákon nincs ellátás, mindenről a túrázónak, futónak kell gondoskodnia, így sikeres teljesítésük valamivel nagyobb kihívást jelent. A szalagozás, a túratársak, pontőrök, segítők hiánya miatt az instant túrákon még nagyobb szerepet kap a tájékozódás, így ha nem vagyunk ismerősök az adott területen, mindenképpen ajánlott a GPS használata.

 

 

Hirdetés
Hirdetés