Idegenvezetők Világnapja - A hegyivezető sok szép, de kritikus pillanatot is átél Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/02
Hirdetés
Február 21-én volt az Idegenvezetők Világnapja, amely csoportba természetesen a hegyivezetők is tartoznak. A hegyivezetők sokak számára nélkülözhetetlenek a Tátra legtöbb csúcsának eléréséhez, hisz vezetésükkel számos olyan különleges élményt jelentő helyre is eljuthatunk, amelyek jelzett turistaúton, önállóan nem megközelíthetők. Egyikük Robert Turjaník hegyivezető, aki arról is ismert, hogy részt vett a Gerlachfalvi-csúcson (Gerlachovský štít) ma is álló kereszt felállításában. Az alábbi rövid interjúban nem csak arról mesél, hogy hogyan lett hegyivezető, de a Tátrában eltöltött különleges pillanatokról és természetesen arról is, hogy zajlott a Gerlach keresztjének felállítása.

Mikor gondolt először arra, hogy hegyivezető szeretne lenni?
Már tinédzserként. Társadalmi munkában a Hegyi Mentőszolgálatnál dolgoztam Ótátrafüreden, ahol akkoriban a legtöbb hegyi vezető mozgott. 1986-ban, 24 évesen lettem hegyivezető.
 
Meséljen el egy különleges pillanatot, amelyet hegyivezetőként élt meg, és ami a leginkább megmaradt Önben.
Nem lehet egyetlen pillanatot kiemelni. A hegyivezető sok szép, de egyben kritikus pillanatot is átél a hegyekben. Ezért szeretem nagyon ezt a munkát. Lionel Terray hegyvezető szépen megfogalmazta ezt: „A hegyivezető küldetése nem az, hogy nagy tetteket hajtson végre a hegyekben, hanem az, hogy a hétköznapi embereket hozzásegítse olyan túrákhoz, amelyet a segítsége nélkül nem tudnának megvalósítani”.
 
Szeretném megkérni, hogy próbáljon meg három kulcsfontosságú tippet, olyan sarokpontot adni a hétköznapi turistáknak, amelyekhez ragaszkodniuk kell a hegyekben.
Vegyük figyelembe saját képességeinket és ahhoz igazítsuk a túraválasztást.
Ne becsüljük alá az időjárás-előrejelzést és a körülményeket.
Ne habozzunk tanácsot kérni olyan valakitől, aki több tapasztalattal rendelkezik.
 
Melyik tátrai út a kedvence?
Nincs „szívem csücske”, nagyon sok szép túra van a Tátrában, melyeket szeretek újra és újra bejárni.
 
A Gerlachfalvi-csúcson álló kereszt eredetileg azon a helyen volt felállítva, ahonnan a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető utolsó emelkedő kezdődik. A keresztet Viktor Kubát cseh hegymászó emlékére a Hunfalvy-hágóban (Sedlo Váha) állították, azon a helyen, ahol 1987-ben a Tengerszem-csúcsra vezető úton kimerültség miatt életét vesztette. De hogy jutott fel a kereszt Szlovákia legmagasabb csúcsára, a Gerlachfalvi-csúcsra?
 
A kereszt 1997-től áll a Gerlachfalvi-csúcson, Ön egyike volt azoknak, akik a keresztet ott felállították. Hogy került sor erre az eseményre?
 
A keresztet, Otmar Oliva akadémiai szobrász alkotását sokáig a HZS ótátrafüredi műhelyében tárolták. Eredetileg kicsit másképpen nézett ki, formáját Ladislav Šedivý némileg átalakította, egy külső szegélyt készített az eredeti kereszt köré. A keresztet 1997. augusztus 28-án Jozef Korčala, Ladislav Šedivý hegyivezetők és én magam állítottuk fel a Gerlachfalvi-csúcson. A kereszt felállítását Milan Hoholík hegyivezető támogatta, a keresztet szállító helikoptert Tibor Nosian vezette. Maga az esemény nagyon gyorsan lezajlott, a pilóta letette a helikoptert a csúcson, Jozef és Ladislav kiszálltak, kirakták a keresztet és a felállításához szükséges dolgokat. Én éppen akkor érkeztem ügyfelekkel a csúcsra. Ezt követően eltávolítottuk az addig a csúcsot jelző rudat, majd felállítottuk a keresztet.
Forrás és fotó: https://www.cezhory.sk

Hirdetés
Hirdetés