Tíz érdekesség a Tengerszem-csúcsról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/01
Hirdetés
A Magas-Tátrában található, háromormú Tengerszem-csúcs (Rysy) három orma közül a legmagasabb 2503 m. Nagyon népszerű hegy, különösen a lengyel turisták körében, következzen most néhány érdekesség a csúcsról.
 
1. A Tengerszem-csúcson 30%-kal ritkább a levegő, mint a völgyekben.
2. A csúcson 1957-től volt egy emléktábla, amely Leninnek a csúcsra történő feljutásának állított emléket. A hegymászók folyton ledobták a szakadékba, míg végül a Hunfalvy-völgyi menedékházban (Chata pod Rysmi) rejtették el, és csak megemlékezés céljából vitték fel a csúcsra.
3) A csúcsról tiszta időben Krakkó is látható.
4) A Tengerszem-csúcsra a szlovák oldalról (Poprádi-tó) vezető út 6 km hosszú.
5) A Halastavi menedékháztól a csúcsig 5 km a távolság.

6. A Hunfalvy-völgyi menedékház közelében található színes kis faházikó (latrina) egyben kilátó is, a Bástya-gerincre (Hrebeň Básť) néző oldala ugyanis üvegborítású.
7) A Rysy (magyarul repedés) név nem a Halastótól (Morskie Oko) jól látható repedésből származik. A Tengerszem-csúcsot (Rysy) korábban Békás-gerinc (Grań Żabiego) néven emlegették, ezen a gerincen találhatók ezek a jellegzetes képződmények.
8) A schengeni övezet 2007-es bevezetése előtt a Tátrában a Tengerszem-csúcs volt az egyetlen legális határátkelőhely.
9) A kommunista időkben a fiatalok évente csoportosan megmászták a csúcsot, hogy megemlékezzenek Lenin csúcson tett látogatásáról.
10) 1899-ben Maria Curie-Skłodowska is megmászta a csúcsot.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés