Túravezetők és új kapuk a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/30
Hirdetés
A ma álló, hamarosan lecserélendő kapu
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park vezetése azt tervezi, hogy a nemzeti parkban is lehetővé teszik azt, hogy a turisták szakértő túravezető kíséretében ismerkedjenek meg a hegység látnivalóival. „A világban ez egy megszokott forma a nemzeti parkok bemutatására, meglátjuk, nálunk hogyan működik majd” – mondta a nemzeti park igazgatója, Tomáš Dražil. A külföldi gyakorlattól eltérőn annyi lesz a különbség, hogy a Szlovák Paradicsom természeti szépségeit bemutató túrákhoz itt ingyenesen lehet csatlakozni. A túrák nem csak a szakmai, hanem azon laikus érdeklődők számára is érdekesek lehetnek, akik egy kicsit többet szeretnének megtudni a nemzeti park természeti szépségeiről. Az igazgató úgy gondolja, hogy a természetvédők kíséretében végrehajtott túra azoknak lehet vonzó, akiket érdekel az állat- és növényvilág, hiszen a kirándulások időpontját és helyszínét mindig egyedileg határozzák meg.

Az első ilyen túrára május második hetében került sor, ennek célja a madarak énekének elemzése volt. A túra Csingóból indult, majd a Karám-dombon és a Bagoly-sziklán keresztül Csingóban ért véget. Ezt követte egy héttel később egy botanikai kirándulás, ennek során a természetvédők Létánfalva, az Ihrík-szikla és a Zöd-hegy környezetében ismertették meg a látogatókkal a terület növényvilágát.
A meghirdetett kirándulásokhoz bárki csatlakozhat, rossz idő estén azonban ezeket egy későbbi időpontban tartják meg. Az érdeklődők ne feledkezzenek meg a megfelelő túracipőről, az esőkabátról, valamint elegendő mennyiségű, a nap folyamán szükséges enni- és innivalóról. A nemzeti park munkatársai által szervezett egyedi kirándulásokról a nemzeti park honlapján lehet tájékozódni. A tervek szerint májusban és júniusban négy ilyen kirándulásra kerül sor.
A nemzeti park igazgatósága ezekkel a szervezett kirándulásokkal szeretne megemlékezni arról, hogy a hegységet 50 évvel ezelőtt nyilvánították védett területté. A ma nemzeti park területén 1964-ben hozták létre az első védett területet, majd 1988-ban alakult meg a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park. A hegység területén végzett természetvédelmi tevékenység fél évszázados évfordulója alkalmából megrendezett eseménysorozat csúcspontja az ősszel megrendezésre kerül konferencia lesz, melynek keretében új oktatási központ megnyitására is sor kerül majd.

Az idei év újdonsága, hogy a Szlovák Paradicsom nyolc pontján új, jelképes kapukon át léphetünk be a nemzeti park területére. A fából készült kapuk a nemzeti park szimbolikus bejárataként funkcionálnak majd, vizuálisan egységesen adják a turisták tudtára, hogy beléptek a Szlovák Paradicsomba. A nyolc kapu egyike a Káposztafalvához (Hrabušice) tartozó Erdőalján (Podlesok) lesz felállítva, a legnagyobb kapu viszont a Dobsinai Jégbarlang (Dobšinská Ľadová Jaskyňa) üdülőtelepen várja a látogatókat. Erdőalján a parkoló melletti kis híd előtt állítják fel a kaput, a tervek szerint július elején, a nyári idegenforgalmi szezon kezdetén, addig elvégzik a szükséges betonozási munkákat. Valamennyi kapun ugyanolyan jelképet helyeznek el, ezek költségét az adott települések önkormányzata viseli, saját költségvetése terhére. A beruházás összege függ a kapuk méretétől is, Szepessümegen (Smižany) például több mint négy méteres kaput állítanak a meglévő információs tábla közelében, ennek felállítása 2000 €-ba kerül. A további kapukat Csingóban (Čingov), Szepestamásfalván (Spišské Tomášovce), Létánfalván (Letanovce), Iglófehérhegyen (Mlinky) és Sztracenán (Stratená) állítják fel.

Hirdetés
Hirdetés