A Varangyos-tó mondája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/09
Hirdetés
A monda szerint a Varangyos-tóban rejlik a Kárpátok összes kincshalmaza, melyet a rossz szellem őriz. S valóban, a tó keleti partján álló szikla olyan, mint egy barátruhában, fölhúzott csuklyával görnyedve ülő óriási emberalak, amiért e sziklacsúcsot Barátnak (Mönch) nevezik. Éppen e szikla alatt vannak elásva a kincsek, melyeket a rossz szellem őriz, hogy emberi lény ne férhessen hozzájuk. A Varangyos-tó nevét arról a sok-sok békáról kapta, melyek itt szaporán tenyésznek, s az a rege róluk, hogy beleikben aranyszemeket hordanak.


Elnevezése a kincskeresőktől származik, akiknek hite szerint a sziklák közötti kincset óriási varangyos békák őrizték, és csak annak engedték meg, hogy elvigyen belőle egy keveset, aki közben nem gondolt a kincsre.

A Varangyos-tó a Hátsó-Jávor-völgyben, a Varangyos-tavi-csúcs északi fala alatt, 1886 m tengerszint feletti magasságban található. A tavat fokozatosan tölti fel a Varangyos-tavi-csúcsról lehulló törmelék, 1940-ben egy, a csúcsról lehulló óriási kőlavina nagyrészt be is temette. Területe ma 0,83 ha, hossza 180 m, szélessége 69 m, mélysége 16 m. Magyar és német (Krotensee) neve jól megkülönbözteti a Tátra többi, Békás előtagú tavától. Szlovák és lengyel neve viszont jávor jelzővel van ellátva, szintén a megkülönböztethetőség miatt.
Hirdetés
Hirdetés