Boldogasszony papucsa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/29
Hirdetés

A legvonzóbb európai orchidea kétségkívül a boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), melyet vénusz sarucska vagy papucskosbor néven is ismerhetünk. A nyár eleji időszakban a természetben barangolva találkozhatunk ezzel a ritka fajjal, melynek 3-4 cm hosszú virágai vonják magukra a tekintetet. A virág legfeltűnőbb része a sárga színű, felfújt, papucs alakúan (innen kapta a nevét is), mélyen kiöblösödött mézajak, amely légycsapdaként szolgál.

Vörös és vörösesbarna szirmai 5 cm hosszúak, májustól júniusig virágzik. Nem mindennapos módon történik meg a virág beporzása, a sárga színű mézajak ugyanis csapdaként viselkedik. A mézajkakba hullott rovar a csapdából a meredek falak miatt nem tud kimászni, így csak a bibe és a portokok érintésével találja meg a menekülési útvonalat, közben pedig megtörténik a beporzás. A gyengébb rovarok gyakran elpusztulnak, mivel képtelenek kijutni a ragadós virágporból. A nehezebb rovarok a papucsba történő beleesés során gyakran kiszakítják a szirmot, amelyből kiesve a beporzás persze elmarad. A beporzás után a virág gyorsan száraz tokterméssé alakul át, amelyből a szél hordja szét a magokat. A nem beporzott virágok hosszú időn át teljes szépségükben díszlenek.
Ez az 50 cm magasságúra növő növény árnyas erdőkben és bokros területek szélén terem, az alacsonyabban fekvő területektől a magasabb régiókig, mészben gazdag, valamint dolomitos kőzeten. Régebben az emberek sokszor letépték virágait, vagy gyökerestől kiásták, ma már azonban nagyon ritka és rendkívül veszélyeztetett faj, egy egyedének értéke 99,58 €. Így aztán ha kirándulásunk során az orchideafélék e csodálatosan szép képviselőjével találkozunk, csodáljuk meg szépségét, de virágját soha nem tépjük le, és ne károsítsuk élőhelyét!
Forrás és fotó: http://www.spravatanap.org
Hirdetés
Hirdetés