A Hernád-áttörés télen – fantasztikus jégvilág Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/18
Hirdetés
Szeretném bemutatni az olvasónak a Hernád-áttörés téli szépségeit, hiszen az áttörés téli végigjárása felejthetetlen élményt nyújt a Szlovák Paradicsomban túrázóknak. A Hernád-áttörés a Szlovák Paradicsom egyik legjelentősebb természeti látnivalója. A Hernád a régmúltban a jelenlegi Káposztafalva közelében fokozatosan egy kb. 12 km hosszú áttörést mélyített ki a mészkősziklákba, az ún. Hernád-toroktól Csingó térségéig. Az így kialakult csodálatos, kanyonszerű természeti képződményt a hidrogeológiai terminológia szerint Hernád-áttörésnek nevezzük.

A Hernád mentén a vad természet elképesztő formációiban gyönyörködhetünk, ahogy a kanyargó folyó a helyenként 150 m magas sziklafalak között haladva legyőzi az 57 m szintkülönbséget. A sziklafalak magassága az áttörést kialakító természeti erők hatalmas erejét mutatja. Érzékelhetjük, hogy a Hernád az évekszázadok hosszú során át végzett eróziós tevékenységével milyen mélyre ásta magát a mészkősziklába eredeti medréhez képest.
A Hernád-áttörés végigjárása óriási élményt jelent mindenkinek. Az áttörés egész évben, mindkét irányban végigjárható a kék jelzésű turistaúton. Az útvonal végigjárása 3-4 órát vesz igénybe, ennek során több, exponált szakaszt is le kell küzdeni, ahol a békés folyó mentén a sziklafalba erősített fém sziklatálcákon kell áthaladni. A biztonságos áthaladást több helyen láncok segítik, ezek a szakaszok a folyó szintje felett néhány méter magasságban találhatók. Az útvonal végigjárása során több alkalommal hidakon át keresztezzük a folyót.
Fantasztikus jégvilág
Amennyiben hosszabb ideig markáns fagypont alatti hőmérséklet uralkodik, a Hernád vize befagy az áttörésben. Különböző vastagságú jégrétegek borítják a folyót, melynek befagyott felszínén végigmenni a Szlovák Paradicsom egyik legszebb téli kalandja. Míg az év más időszakában a Hernád-áttörés végigjárása során kénytelenek vagyunk használnunk az útvonal mentén telepített technikai segédeszközöket, különösen a folyó fölött néhány méterrel telepített sziklatálcákat – ami sokaknak nehéz fizikai és pszichikai igénybevételt jelent –, addig téli időszakban a folyó befagyott felületén haladhatunk. Így a túrának jóval kisebb a fizikai intenzitása, ezáltal még inkább kiélvezhetjük a kanyon aljáról, a nem megszokott nézőpontból nyíló kilátást a folyómeder szintjéről, ami máskor nem lehetséges. Egyedülálló tapasztalatot szerezhetünk itt, nem is beszélve a nagy adag adrenalinról, mivel csak ritkán fordul elő, hogy a folyó teljesen befagy. Általában minden egyes lépésre figyelni kell, hacsak nem szeretnénk jeges fürdőt venni, ami veszélyes lehet.
Figyelni kell a hangokra, mert a jég baljós recsegése jelzés számunkra, ami a beszakadás veszélyére figyelmeztet. Ezen kívül a jégfelület egyes részei simák és csúszósak, amelyek nagy erőfeszítést követelnek annak érdekében, nehogy kicsússzon a talaj a lábunk alól…
Ott, ahol a jég elvékonyodik, a folyó sodrása pedig felerősödik, a folyóvíz különböző jégformációkat hoz létre, amelyek sokszor művészi formát mutatnak. Az összefüggő jégnek a széleken olvadó éleit állandóan mossa az áramló folyó, ami gyönyörű alakzatokat hoz létre, az egyszerű gömb formától a bonyolultabb alakzatokig. Ezek a figurák hihetetlenül sokféle formát ölthetnek, a variációknak se szeri, se száma, a képzelet nem ismer határokat. És amikor nagyon ritkán a beszűrődő gyér napsütés játszani kezd a fényekkel, megvilágítja az áttetsző jégképződményeket, az élmény szinte leríhatatlan. Ez minden bizonnyal szemet gyönyörködtető élmény az emberi lélek számára.
A folyó medrében több helyen, általában a benyúló sziklákról vagy a sziklafalakban lévő üregekből, illetve ott, ahol a szomszédos mellékvölgyekből érkező kisebb patakok elérik a Hernádot, rendszeresen jég cseppkövek alakulnak ki. Ezek a különböző formájú és méretű jégképződmények általában fehéres-zöldes-kékes színekben pompáznak, az eljegesedett kiöntés mágikus hátteret kölcsönöz ennek a jégkirályságnak.
A befagyott Hernád és a Hernád-áttörés télen is egyre több látogatót vonz. A gyalogos turistákon kívül sífutókkal és korcsolyázókkal is találkozhatunk itt. Akár az ebben a varázslatos környezetben vezető út, vagy valami más vonzza ide a turistákat, mindenképpen van bennünk valami közös – ennek a gyönyörű tájnak a szeretete.

Hirdetés
Hirdetés