Sok a turista, de a vállalkozók panaszkodnak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/18
Hirdetés
Fotó: podtatranské noviny
Július első harmadában a Szlovák Paradicsom tele volt turistával. Ennek ellenére a vállalkozók azt mondják, alacsonyak a bevételeik. Csak néhány ember ebédel vagy vacsorázik a vendéglátóhelyeken, de nagyon kevesen töltik ott az éjszakát. Az első kérdés, hogy hány turista hajlandó pénzt költeni Erdőalján (Podlesok), ahol éttermek és élelmiszerbolt is rendelkezésre áll. Ahogy azt két, Pozsonyból motorbiciklivel érkező fiatal turista elmondta, az ebédért többet fizettek, mint a fővárosban, az adagok viszont kisebbek az ottaninál.

Úgy tűnik, van egy határ, amelyet a vállalkozásoknak nem lenne szabad túllépni. Először is megfontolandó, hogy az olykor túlzott árakkal elérhető-e a kívánt eredmény? Amennyiben alacsonyabbak lennének az árak, az emberek többet megengednének maguknak, és így több pénz itt hagynának. Paradox helyzet ez, miközben mindkét parkoló tele van Erdőalján, és a több száz, a turistautak felé igyekvő turistát lehet látni.

František Divok elmondta, hogy sok a cseh látogató, de kevesebb lengyel jön, mint a korábbi években. A nyugati országokat főleg a holland, francia, belga, spanyol és kanadai turisták képviselik, de sokan jönnek a balti államokból, Litvániából, Lettországból és Észtországból, valamint a szintén volt szovjet tagköztársaságból, Ukrajnából is. A turisták szeretik a Szlovák Paradicsomot, de nincsenek megelégedve a korszerűtlen létesítményekkel és az utak állapotával. „Az utóbbi években a szlovák állampolgárok többsége külföldi országokban töltötte nyaralását, és csak most kezdik felfedezni saját országuk szépségeit” – mondta el Divok. Hozzátette, hogy az információs iroda nagy hiányossága, hogy nem lehet hozzáférni francia, magyar, spanyol, olasz és orosz nyelvű információs anyaghoz. Ez pedig nem csak a pénz hiányának köszönhető…

Hirdetés
Hirdetés