2022. június 1., szerda

Tíz érdekesség a Tengerszem-csúcsról

A Magas-Tátrában található, háromormú Tengerszem-csúcs (Rysy) három orma közül a legmagasabb 2503 m. Nagyon népszerű hegy, különösen a lengyel turisták körében, következzen most néhány érdekesség a csúcsról.
 
1. A Tengerszem-csúcson 30%-kal ritkább a levegő, mint a völgyekben.
2. A csúcson 1957-től volt egy emléktábla, amely Leninnek a csúcsra történő feljutásának állított emléket. A hegymászók folyton ledobták a szakadékba, míg végül a Hunfalvy-völgyi menedékházban (Chata pod Rysmi) rejtették el, és csak megemlékezés céljából vitték fel a csúcsra.
3) A csúcsról tiszta időben Krakkó is látható.
4) A Tengerszem-csúcsra a szlovák oldalról (Poprádi-tó) vezető út 6 km hosszú.
5) A Halastavi menedékháztól a csúcsig 5 km a távolság.

6. A Hunfalvy-völgyi menedékház közelében található színes kis faházikó (latrina) egyben kilátó is, a Bástya-gerincre (Hrebeň Básť) néző oldala ugyanis üvegborítású.
7) A Rysy (magyarul repedés) név nem a Halastótól (Morskie Oko) jól látható repedésből származik. A Tengerszem-csúcsot (Rysy) korábban Békás-gerinc (Grań Żabiego) néven emlegették, ezen a gerincen találhatók ezek a jellegzetes képződmények.
8) A schengeni övezet 2007-es bevezetése előtt a Tátrában a Tengerszem-csúcs volt az egyetlen legális határátkelőhely.
9) A kommunista időkben a fiatalok évente csoportosan megmászták a csúcsot, hogy megemlékezzenek Lenin csúcson tett látogatásáról.
10) 1899-ben Maria Curie-Skłodowska is megmászta a csúcsot.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

1 megjegyzés:

  1. Állítólag maga Lenin is járt ott, föl is volt festve egy piros mezítlábas lábnyom az úton hogy 'itt járt Lenin', meg két kerek piros fenéknyom egy sziklán, hogy 'itt ült Lenin'.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...