Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton

Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/05/16
Szerencsés kimenetelű kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető téli turistaúton, a botlás következtében kicsúszó férfi csúszás közben elütött egy másik turistát.
Hirdetés

2023. május 11-én a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) három alkalommal nyújtott segítséget a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton, melyek közül két eset szorosan összefügg egymással.

Megbotlott és kicsúszott egy férfi

13 óra 32 perckor érkezett az első bejelentés egy nőtől, akinek túratársa kb. 400 méter csúszott lefelé a Tengerszem-csorbából (Przełączka pod Rysami), és csak a csúcsra vezető vályú torkolatánál tudott megállni. A fejsérüléseket és általános zúzódásokat elszenvedett turistát helikopterrel szállították a zakopanei kórházba. Ezt követően társát is evakuálni kellett a csorbából, aki az esetet követően nem tudta önállóan folytatni az ereszkedést. A balesetet nagy valószínűséggel az okozta, hogy a férfi megbotlott ereszkedés közben. Mindkét turista rendelkezett hágóvassal, jégcsákánnyal és sisakkal.

Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-1
Balra a nyári út, jobbra a kicsúszás vonala.
Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-1
Forrás: Górskie mapy GUGiK

Csúszás közben ütötte el a nőt

Ezt követően 15 óra 23 perckor egy férfi kérte a hegyimentők segítségét, aki sérül partnerét próbálta meg lesegíteni a csúcsra vezető út alsó részén. Miután a hegyimentők a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy a sérült nőnek nagy erővel az a férfi ütközött neki kicsúszása közben, akinek a hegyimentők mintegy 1,5 órával korábban nyújtottak segítséget. A hát- és fejfájás ellenére az ütközést követően párjával úgy döntöttek, hogy egyedül próbálnak meg leereszkedni, egy idő után azonban mégis segítséget kértek. Az érintett hölgy szerencsésnek mondhatja magát, mivel mászósisakot viselt, ami valószínűleg megmentette az életét, hiszen a Tengerszem-csorbában megbotlott és kicsúszott férfi hágóvasával a nő fejét találta el. A sisaknak köszönhetően kisebb vágással és valószínűleg agyrázkódással megúszta a kalandot. Könnyű elképzelni milyen következményei lehettek volna az esetnek, ha a nő nem visel sisakot!

Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-2
A sérült nő sisakja és sérülése.
Duplán szerencsés kicsúszás a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető úton-2
Forrás: TOPR

Sítúrázó szerencsés balesete

16 óra 04 perckor újabb segítségkérés érkezett az útvonalról, ezúttal egy sítúrázó szenvedett lábzúzódást, akit helikopterrel szállítottak a zakopanei kórházba.
Forrás: https://www.facebook.com/1909.topr

Hirdetés
Hirdetés