Súlyos betegsége ellenére megmászta a Lomnici-csúcsot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/26
Hirdetés

Lucia tanár volt, aki a gyerekek mellett a mozgás minden formáját kedvelte. 2015-ben, miután egy sikeres mászótúra után leereszkedett a Lomnici-csúcsról, a poprádi kórházba kellett szállítani, ahol azonnal meg kellett műteni a vakbelét. Később kicsavarodott a keze, majd egész testét görcsrohamok kínozták. Az orvosi vizsgálatok akaratlan izomgörcsöket és izom összehúzódásokat okozó generalizált disztónia betegséget állapítottak meg. Miután megjárta a poklok poklát, néhány nappal ezelőtt ismét megmászta a Lomnici-csúcsot.
A túra elsődleges célja nem kimondottan a csúcs elérése, hanem Lucia akaratának érvényesítése volt a betegségével szemben. Ez volt az a nap, amikor nem a teste döntötte el, hogy mit csinál, hanem ő mondta meg a testének, mit kell tennie. „A testem azt csinál, amit akar, de egyelőre a fejem még a helyén van. Tudom, mi fog történni velem, mennyi szenvedés vár rám, de szembe fogok nézni vele” – mondja Lucia.
Lucia törékeny női testét erős akarata, a küzdeni tudás és a betegség leküzdésnek vágya edzette keménnyé. „Azt mondták nekem, hogy soha többé nem mehetek a hegyekbe, és most itt vagyok, megyek a Lomnici-csúcsra” – mosolyog Lucia.



„Én magam sem voltam biztos benne, hogy képes rá, egészen addig, amíg nem láttam, hogy csinálja” – mondta Miki Knižka, Lucia hegyivezetője. A csúcsra vezető úton, a vályúban meg sem fogta a láncokat, úgy repült, mint egy boszorkány. Lucia végül feljutott a csúcsra, és mindkét célját elérte.

 
Forrás és fotó: https://www.noviny.sk

Hirdetés
Hirdetés