2018. április 18., szerda

Megtámadtak egy lengyel hegyivezetőt a Gerlach alatt


Felháborító eset történt a napokban a Magas-Tátra legmagasabb csúcsára vezető, csak hegymászók és hegyivezetők által vezetett ügyfelek által használható útvonalon. A Gerlachfalvi-csúcsra vezető szokásos útvonalon ugyanis megtámadtak egy 45 éves lengyel hegyivezetőt. Az esetről és annak körülményeiről a lengyel elektronikus sajtóban és a közösségi médiában egymásnak teljesen ellentmondó hírek jelennek meg, ezért az alábbiakban a szlovák rendőrség honlapján megjelent közlemény olvasható:
„A Magas-Tátra Körzeti rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszak bűntett magalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást folytat ismeretlen személy ellen. Az egyelőre ismeretlen elkövető 2018. április 14-én, szombaton, a délelőtti órákban a Magas-Tátra egyik magashegyi útvonalán, a Gerlachfalvi-csúcsra (Garlechovský štít) vezető szokásos útvonal Batizfalvi-próba nevű sziklaküszöbén, kb. 2300 méter tengerszint feletti magasságban megfenyegetett egy 45 éves lengyel nőt. Az esetet megelőzően ők ketten rövid beszélgetést folytattak, melynek során Klaudia a mobiltelefonjával lefotózta beszélgetőpartnerét.

A férfi ezt követően odalépett a nőhöz, és megpróbálta elvenni a mobiltelefonját. Miután ez nem sikerült neki, megragadta és rángatni kezdte a nő hátizsákját, melyet a sértett ellenállása miatt nem tudott megszerezni, így a férfi az ellenkező irányba indult. Amikor kb. két méterre volt a nőtől, észrevette, hogy a nő ismét le akarja őt fotózni, a férfi ismét közelebb lépett hozzá, és ráütött a nő fején lévő hegymászó sisakra. Ezután a nő karját és lábát is megütötte, ezek azonban a sértettnek nem okoztak fizikai sérüléseket. A támadás során a férfi verbálisan fenyegette a lengyel nőt, melynek következtében a nő veszélyben érezte az életét és a testi épségét. A rendőrség intenzív nyomozást folytat az ismeretlen elkövető személyazonosságának megállapítása érdekében, akit ha a bíróság bűnösnek talál, akár egy év szabadságvesztéssel is büntethetnek.”

Eddig a szlovák rendőrség hivatalos közleménye. Az üggyel nagy terjedelemben foglalkozik a lengyel elektronikus sajtó, de a közösségi oldalakon is beszédtéma az eset. A rendőrség által közölt tényeken túl a lengyel források tudni vélik, hogy a támadó feltehetően egy szlovák hegyivezető lehetett, aki először csak sértegette és gúnyolta a lengyel hegyivezetőt (azt kiabálva, hogy a lengyel vezetőknek nincs jogosultságuk ügyfeleket vezetni a Gerlachra), majd tettleg is megpróbálta őt bántalmazni. Vélhetően azért lett agresszív a fotózás miatt, mert attól tartott, hogy a lengyel nő esetleges feljelentését követően a fotó segítségével könnyebben be tudják őt azonosítani. Más forrás azt írja, hogy a férfi megpróbálta lelökni a Klaudia nevű lengyel nőt (aki valóban megfelelő jogosítvánnyal rendelkező hegyivezető, és teljesen jogszerűen vezetett ügyfeleket a Gerlachfalvi-csúcsra), miután az elindult felfelé a Batizfalvi-próba létráján.

Forrás: https://www.minv.sk; https://www.zakopane.info; Fotó: Robert Turjanik

12 megjegyzés:

 1. Megint az álságos történet amikor az anyagilag érdekelt szereplők szelektíven nem zavarják a bébizergék életét.

  VálaszTörlés
 2. Azért annyit megértettél ebből a bonyolult történetből, hogy a tettlegesség nem jó ötlet?!

  VálaszTörlés
 3. Azt már rendszeresen hallom, olvasom, hogy az átlagos turisták egyre felelőtlenebbek, méltatalanul viselkednek, de hogy a hivatásos "hegyjárók" is! Ez durva!

  VálaszTörlés
 4. Akár így is történhetett, vagy egészen máshogy. Én legálisan, szólóban járom a hegyeket, ettől függetlenül nem szeretném, ha a hozzájárulásom nélkül lefotózna egy éppen arra járó.
  Az ártatlanság vélelme megilleti az ismeretlent is, szerencsés volna, ha a nyomozó hatóság is így gondolná. A vezető kliensének vallomása, állításai nem ismertek ( eddig ).
  Holnap sunyiban lefotózlak a Kis-Nyereg-Völgyben, gyártok hozzá egy rémtörténetet és máris haramia lettél... Nem minden az aminek látszik, vagy aminek tálalják számunkra ( lásd "migráncsok" ).

  VálaszTörlés
 5. En voltam Klaudia egyik ugyfele azon a napon. Nem, nem volt vicces a helyzet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem írnád le röviden, hogy pontosan mi történt? Azt hiszem, sokakat érdekelne, és fontos tanulságokkal szolgálhatna.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Klaudia elorement, hogy bebiztositson minket. Egyszer csak hallom, hogy kiabal, hogy "hagyjal beken, ne ussel". Felneztem, es latom, hogy veri ez az ember. Odasiettem, magyarazta nekem is, hogy ez a no megfelelo jogositvany nelkul hozott fel minket, veszelyben vagyok. (ismerem Klaudiat egy ideje, tudom hogy ez nem igaz). Attol lett ideges, hogy K. lefenykepezte, mivel nem voltak az emberei megfeleloen biztositva. Mint kesobb kiderult, masoknak is beszolt a szlovak turistavezeto (csak ok ferfiak voltak). A rendorok mar hallottak az elkovetorol, csak eddig senki nem tett hivatalos bejelentest ellene. Vegul elertuk a csucsot, lefele menet hivtuk a redoroket, akik kesobb kihallgattak minket a rendorsegen.
   Allitolag a szlovakok nem szeretik a lengyel turistavezetoket, mert mig a legyelek 500pln-t fizetnek a lengyel vezetoknek, addig a szlovakok 350 eurot fizetnek egy ilyen utert.

   Törlés
  3. Köszönöm, az oldal olvasói nevében is!

   Törlés
 6. Sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz a sztori, bar nyilvan ennyibol meg mindig nem tiszta, elnezest.
  Szoval a tettlegesseg szerintem is nagyon rossz, ez nyilvanvalo. De azokat az embereket en sem szeretem, akik ujsagiro-effektusban szenvedvek, azaz ugy gondoljak, hogy lefotozhatjak azt, ha ugy velik valaki nem jol biztositja magat, vagy ugyfeleit. Ezt regebben spicliskedesnek hivtak. Megertem en, ha az az indok "pusztan csak a jobb es biztonsagosabb hegyivezetes erdekeben, azaz a laikus, egyszeru ember erdekeben tettem". De ez akkor is egy csunya jellemre vall. Nem fotozom le az utcan azt az embert aki eldobja a cigicsikket, hanem max. finoman szolok neki. De nem vitatkozva! Igy itt is max. szoltam volna a szlovaknak, de ugy hogy az o emberei ne erezzek emiatt kisebb biztonsagba magukat. Mert pont az ilyen bizonytalansagok es az indulatok altal tortenhet meg aztan a baj.
  Nincs joga egyik hegyivezetonek sem a masik hegyivezetot kompromittalni, anelkul, hogy ismerne ugyfeleit, vagy egyaltalan a helyzetet!

  VálaszTörlés
 7. Csak most olvastam ezt a postot. Vajon mi lett a vége? Lett következmény? És végül: mikor ér már véget a Tátrában a hegyivezetők monopóliuma / terrorja? 350 euró, kötelezően, büntetéssel fenyegetve, egy kétésfélezres csúcsocskáért? Ez röhej, az Alpokban nem hinnék el, hogy ilyen létezik...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...