Megtámadtak egy lengyel hegyivezetőt a Gerlach alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/04/18
Hirdetés

Felháborító eset történt a napokban a Magas-Tátra legmagasabb csúcsára vezető, csak hegymászók és hegyivezetők által vezetett ügyfelek által használható útvonalon. A Gerlachfalvi-csúcsra vezető szokásos útvonalon ugyanis megtámadtak egy 45 éves lengyel hegyivezetőt. Az esetről és annak körülményeiről a lengyel elektronikus sajtóban és a közösségi médiában egymásnak teljesen ellentmondó hírek jelennek meg, ezért az alábbiakban a szlovák rendőrség honlapján megjelent közlemény olvasható:
„A Magas-Tátra Körzeti rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszak bűntett magalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást folytat ismeretlen személy ellen. Az egyelőre ismeretlen elkövető 2018. április 14-én, szombaton, a délelőtti órákban a Magas-Tátra egyik magashegyi útvonalán, a Gerlachfalvi-csúcsra (Garlechovský štít) vezető szokásos útvonal Batizfalvi-próba nevű sziklaküszöbén, kb. 2300 méter tengerszint feletti magasságban megfenyegetett egy 45 éves lengyel nőt. Az esetet megelőzően ők ketten rövid beszélgetést folytattak, melynek során Klaudia a mobiltelefonjával lefotózta beszélgetőpartnerét.

A férfi ezt követően odalépett a nőhöz, és megpróbálta elvenni a mobiltelefonját. Miután ez nem sikerült neki, megragadta és rángatni kezdte a nő hátizsákját, melyet a sértett ellenállása miatt nem tudott megszerezni, így a férfi az ellenkező irányba indult. Amikor kb. két méterre volt a nőtől, észrevette, hogy a nő ismét le akarja őt fotózni, a férfi ismét közelebb lépett hozzá, és ráütött a nő fején lévő hegymászó sisakra. Ezután a nő karját és lábát is megütötte, ezek azonban a sértettnek nem okoztak fizikai sérüléseket. A támadás során a férfi verbálisan fenyegette a lengyel nőt, melynek következtében a nő veszélyben érezte az életét és a testi épségét. A rendőrség intenzív nyomozást folytat az ismeretlen elkövető személyazonosságának megállapítása érdekében, akit ha a bíróság bűnösnek talál, akár egy év szabadságvesztéssel is büntethetnek.”

Eddig a szlovák rendőrség hivatalos közleménye. Az üggyel nagy terjedelemben foglalkozik a lengyel elektronikus sajtó, de a közösségi oldalakon is beszédtéma az eset. A rendőrség által közölt tényeken túl a lengyel források tudni vélik, hogy a támadó feltehetően egy szlovák hegyivezető lehetett, aki először csak sértegette és gúnyolta a lengyel hegyivezetőt (azt kiabálva, hogy a lengyel vezetőknek nincs jogosultságuk ügyfeleket vezetni a Gerlachra), majd tettleg is megpróbálta őt bántalmazni. Vélhetően azért lett agresszív a fotózás miatt, mert attól tartott, hogy a lengyel nő esetleges feljelentését követően a fotó segítségével könnyebben be tudják őt azonosítani. Más forrás azt írja, hogy a férfi megpróbálta lelökni a Klaudia nevű lengyel nőt (aki valóban megfelelő jogosítvánnyal rendelkező hegyivezető, és teljesen jogszerűen vezetett ügyfeleket a Gerlachfalvi-csúcsra), miután az elindult felfelé a Batizfalvi-próba létráján.

Forrás: https://www.minv.sk; https://www.zakopane.info; Fotó: Robert Turjanik

Hirdetés
Hirdetés