Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?

Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.cas.sk
2023/08/02
Egy szlovák hegyivezető elmondja, hogy hegyivezetőt fogadva mennyibe kerül feljutni a Magas-Tátra legnépszerűbb csúcsaira
Hirdetés

Aki a hegymászásban való jártasság nélkül szeretné megmászni a Tátra valamelyik népszerű csúcsát, annak elszántságra, megfelelő erőnlétre, tapasztalt hegyivezetőre és néhány száz eurora van szüksége. A cas.sk újságírója Marek Trávničot, az egyik szlovák hegyivezetőt kérdezte arról, hogyan működik ez a szolgáltatás, mennyibe kerül és mennyire nehéz egy ilyen túra.
Marek már 20 éve kalauzolja ügyfeleit a hegyekben, és rengeteg tapasztalattal rendelkezik. „A legfontosabb azonban az, hogy az ügyfeleknek legyenek élményeik. A tátrai hegyivezetésnek 150 éves hagyománya van, szerepe pótolhatatlan a hegyekben. Kevés tapasztalattal ismeretlen helyekre indulni, nehéz terepen túrázni a hegyekben ma már nemcsak a szabályok, előírások megszegése, de ami sokkal fontosabb, hatalmas kockázatot, akár életveszélyt is jelent. Sajnos még mindig rengeteg „hős” van, aki nem tért vissza a hegyekből, vagy legjobb esetben kórházban végezte” – mondja a hegyivezető.

Hét csúcs érhető el jelzett turistaúton

A Tátrában több mint 600 km jelzett turistaútvonal található, ez azonban csak egy kis része annak, amit a hegységben láthatunk és megtapasztalhatunk. A Magas-Tátra szlovák oldalán pl. csak hét csúcs érhető el jelzett túraútvonalakon: Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít, 2229 m), Kis-Viszoka (Východná Vysoká, 2429 m), Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m), Kapor-csúcs (Kôprovský štít, 2367 m), Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko, 2117 m), Kriván (Kriváň, 2495 m) és Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít, 2452 m). A Tátrában mindössze 50 kétezres csúcs található, ám ha valaki nem aktív hegymászó, ezeket a csúcsokat biztonságosan csak hegyi vezetővel érheti el. Nézzünk néhányat a legnépszerűbb csúcsok közül.

1. Simon-torony (Žabí kôň, 2291 m)

A Simon-torony megmászása különösen pszichésen megterhelő. „Ez egy figyelemre méltó csúcs a Tátrában, bizarr hegy bizarr névvel (a csúcs szlovák neve magyarul Békás-tavi-Kőparipa). Nem tartozik a legmagasabb csúcsok közé, a kilátása sem igazán lenyűgöző, de rendkívüli kitettsége, keskeny pereme, valamint több száz méteres szakaszon balra-jobbra alattunk lévő mélység magára vonja a mászók figyelmét, nem véletlenül nevezik „hegymászó érettséginek”.
Árak:
1 fő: 370 €
2 fő: 400 €

2. Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít, 2655 m)

A legmagasabb, hegyivezetői szempontból pedig a leginkább frekventált tátrai csúcs. „Évente körülbelül 40-szer mászom meg. Jó körülmények között a klasszikus útvonalon, amely felfelé a Gerlachfalvi-próbán (Velická próba), lefelé pedig a Batizfalvi-próbán (Batizovská próba) vezet. Normál körülmények között maximum három főt tudunk egyszerre vezetni, de rosszabb körülmények között vagy igényesebb útvonal (pl. Tatarka próba) csak két ügyféllel megyünk” – mondja a hegyivezető. Hozzáteszi, hogy hegyivezetőként folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a körülményeket. „Szerdán egy ügyféllel a Gerlachon voltam. Az éjszaka folyamán olyan rosszra fordultak a körülmények, hogy módosítani kellett a felmeneteli útvonalat. Szerencsére egyedül volt, ha hárman lettek volna, ilyen körülmények között nem indultam volna velük a csúcsra” – mondta Trávniček.

Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-2
A Gerlachfalvi-csúcs
Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-2
Forrás: Nagy Árpád

Árak (Klasszikus út):
1 fő: 330 €
2 fő: 370 €
3 fő: 400 €

3. Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít, 2627 m)

A Magas-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa. „Számomra ez a legnépszerűbb vezetett útvonal. Ha vannak olyan fitt ügyfeleim, akiket már ismerek, szívesen ajánlom nekik ezt az utat. Kb. hatórás túra, 1500 méter szintemelkedéssel. Plusz két óra fel a Téry menedékházig és kettő vissza. Ez több mint túra, van benne mászás is, néha egészen igényes, a gerinc élén. Néhány napja olyan ügyféllel jártam ott, akit korábban már több úton vezettem. Azt mondta, hogy megmászott már néhány csúcsot a Tátrában (Gerlach, Lomnici-csúcs, Bibircs), de ez volt a legnehezebb, amit valaha mászott” – árulta el a hegyi vezető.

Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-3
A Jég-völgyi-csúcs
Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-3
Forrás: Nagy Árpád

Árak:
1 fő: 370 €
2 fő: 400 €

4. Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m)

Ez a második legmagasabb csúcs, de paradox módon a leglátogatottabb. A Tátra egyetlen csúcsa, amelyre felvonó vezet. De gyalog is fel lehet menni, és ez az igazi élmény. „A klasszikus útvonalon ülőszékes felvonóval a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), majd onnan a csúcsra. Én például a barátom ötéves kislányával tettem meg ezt az utat, aki mosolyogva csinálta végig. De nehezebb és bonyolultabb útvonalon, mint pl. a Jordán-út (Jordánová cesta), a Réz-padok (Medené lávky) vagy a Fecske-tornyon (Pyšný štít) keresztül is fel lehet jutni a csúcsra” – magyarázza Marek Trávniček.

Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-4
A Lomnici-csúcs a Lomnici-nyeregből
Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-4
Forrás: Nagy Árpád

Árak (Klasszikus útvonalon, max. 3 fő):
1 fő: 290 €
2 fő: 340 €
3 fő: 380 €
Nehezebb útvonal (max. 2 fő): az ár kb. 20 euróval drágább

5. Fecske-torony (Pišný štít, 2623 m) a Lomnici-csúcson keresztül

Trávnička szerint ez egy igényes és hosszú túra, ezért erre ennek megfelelően kell felkészülni.

Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-1

A Fecske-torony és a Lomnici-csúcs
Mennyibe kerül a leghíresebb csúcsok megmászása a Tátrában?-1
Forrás: Nagy Árpád

Árak:
1 fő: 360 €
2 fő: 400 €

6. Villa-gerinc (Vidlový hrebeň, 2 632 m)

Ez egy hosszú, komoly kihívást jelentő gerincmászás a Lomnici-nyeregből történő indulással, ami tapasztalatlan ügyfelek számára semmiképpen sem javasolható. „A jó fizikai felkészültség mellett mentális állóképességre és alapvető hegymászó ismeretekre is szükség van” – magyarázza a tapasztalt túravezető.
Árak:
1 fő: 380 €
2 fő: 410 €

Hogyan lehet felismerni a valódi hegyivezetőt

A hegyivezetésnek is megvannak a maga árnyoldalai. Minél népszerűbb, annál több illegális hegyivezetővel lehet találkozni. Az UIAGM minősítését minden hegyivezetőnek igazolvánnyal kell igazolnia. Kör alakú jelvénye és az UIAGM logó általában ruházatán (a karján vagy a mellkasán) vagy a hátizsákján van elhelyezve. Az ilyen bizonyítvány megszerzéséhez legalább kétéves tanfolyamon kell részt venni. A Tátrában több mint 60 hegyi vezető dolgozik, de ennek csak kb. a fele aktív. A szervezett hegyivezetésnek a Tátrában 150 éves hagyománya van. A túravezetőket a Szlovákiai Hegyivezetők Országos Szövetsége képviseli, amely 1996. október 5. óta tagja az UIAGM Nemzetközi Hegyivezetők Szervezetének.
Forrás: https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés