Illegális hegyi vezetők is dolgoznak a Tátrában – Hogyan lehet ellenőrizni? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/15
Hirdetés
A Tátra legmagasabb csúcsainak megmászása egyedül és megfelelő magashegyi tapasztalat nélkül nem kifizetődő. Hogyan ellenőrizhetjük, hogy egy hegyivezető valóban rendelkezik-e a szükséges képesítéssel, és hol találjuk meg az elérhetőségeiket?
A Tátra csúcsai évente több tízezer látogatót vonzanak, de nem mindenki elégszik meg a kijelölt túraútvonalakkal, és inkább azokat a csúcsokat választja, ahová a szabályok szerint csak hegyivezető kíséretében vagy speciális igazolvány (vagyis hegymászó igazolvány – a szerk.) birtokában juthat fel.
Michal Gerčák, a Szlovák Köztársaság Hegyi Túravezetők Országos Szövetsége Technikai Bizottságának elnöke szerint azonban az igazolvány sem garancia arra, hogy a túra komplikációk nélkül lezajlik majd. Ezt bizonyítják a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) statisztikái – 2019 júniusához és júliusához képest idén megháromszorozódott a vezető nélkül túrázó hegymászókkal kapcsolatos beavatkozások száma.

Az emberek túlbecsülik képességeiket, nincs elég tapasztalatuk, vagy egyszerűen csak azt mondják, hogy nem akarnak fizetni egy hegyivezető szolgáltatásaiért. Miroslav Žifčák, a HZS magas-tátrai részlegének vezetője szerint azonban nagyon veszélyes a saját hibáinkból tanulni. Ennek bizonyítéka, hogy a Tátrában az év eleje óta regisztrált halálesetek többsége hegymászó túrákkal kapcsolatos
 
Illegális hegyivezetők a Tátrában
Szlovákiában a kijelölt turistautakon kívül hegyivezetővel, hegymászó oktatóval, hegyi túravezetővel vagy egy hegymászó egyesület tagjaként mozoghatunk. A nemzeti park látogatási rendje pontosan meghatározza, hogy melyik kategória milyen területeken és milyen nehézségű útvonalakon mozoghat.
Hegymászó túrára – mint pl. a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) vagy a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) kizárólag okleveles hegyi vezető vezetheti az ügyfeleket. A Hegyi Mentőszolgálatról szóló törvény szerint az ilyen személynek olyan egyesület vagy külföldi jogi személy által kiállított bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, amely tagja a Hegyi Túravezetők Nemzetközi Szövetségének (UIAGM/IFMGA).
Sajnos azonban nem minden hegyivezető rendelkezik ilyen engedéllyel, aki a Tátra legmagasabb csúcsaira kalauzolja az ügyfeleket. „Vannak önjelölt hegyivezetők, akiknek nincs engedélyük. Lengyelországból jönnek, ahol más szabályok vannak, és azt hiszik, hogy itt is ugyanazok a szabályok érvényesek. Itt azonban jogi akadályok és az Európai Bizottság előírásai is léteznek. Természetesen szlovákok is vezetnek illegálisan” – magyarázza Michal Gerčák. Szerinte a „fekete” hegyivezetés azért virágzik Szlovákiában, mert a területen nincs ellenőrzés.
 
Az engedély listája és modellje
Ha az ügyfél biztos akar lenni abban, hogy minősített hegyivezető szolgáltatásait veszi igénybe, ellenőrizheti, hogy a neve szerepel-e a Hegyi Túravezetők Országos Szövetségének listáján, de az egyes hegyivezetők képesítését a helyszínen is megtudhatja. „A Tátrában a menedékházakban és a felvonók közelében ki van függesztve a nemzetközi hegyivezetői igazolványok mintája, ennek köszönhetően az ügyfél könnyen ellenőrizheti, hogy a hegyivezető rendelkezik-e a szükséges engedéllyel” – mondja Michal Gerčák. Egy ilyen túra ára egyéni, amely a terepviszonyoktól, a körülményektől, a túra hosszától és az évszaktól függ, általában 300 és 400 euró között mozog. Például a Gerlachra egy hegyivezető nyáron három embert vezethet, havas körülmények között azonban csak kettőt. „A téli síalpinista vagy sítúrákra hat embert vezetünk” – tette hozzá.
 
Hogyan mérjük fel az erőnket
Különösen a kezdők néha nem tudják felmérni, milyen nehéz lehet megmászni a Tátra legmagasabb csúcsait. Gerčák szerint a klasszikus tátrai gyalogtúrák megfelelően próbára teszik az ember képességeit. „Ha a Tengerszem-csúcs (Rysy), a Kriván (Kriváň) vagy a Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít) megmászása az útjelző táblán látható idő alatt sikerül, akkor készülhetünk olyan klasszikus csúcsokra, mint a Gerlach, a Bibircs (Bradavica) vagy a Sátán (Satan)”.
Ha nem sikerül tartani a szintidőket, és lassabban teljesítjük a túrát, akkor a hegyivezető azt javasolja, hogy válasszunk inkább egy könnyebb mászást. Ilyen pl. a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) és a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) közötti útvonal, melyet még a gyerekek is képesek teljesíteni. „Azt javaslom, hogy a gyerekek 10-12 éves kortól kezdjenek hegyet mászni. Nincs alsó korhatár, de jó, ha a gyereket tényleg érdekli a túra”.
Túrára készülve nem szabad megfeledkezni a megfelelő felszerelésről – cipő, ruházat, és arról sem, hogy fizikailag megterhelő, nagy szintkülönbséggel járó hegymászás vár ránk. „Fontos, hogy jó formában érkezzünk – mind aktuálisan, mind egészségesen. Előfordult olyan is, hogy az ügyfelek egy héttel a Covid után jöttek, amikor légzési problémáik vannak és megemelkedett a szívverésük” – figyelmeztet a hegyi vezető.
 
Hat haláleset az év eleje óta
Azok a turisták, akik tagjai a Szlovák Hegymászó Szövetségnek, és rendelkeznek tagsági igazolvánnyal, egyedül is közlekedhetnek a jelzett turistautakon kívül és a mászóutakon, Gerčák szerint azonban az igazolvány nem mindig garancia arra, hogy az illető valóban tapasztalt. „Régen a hegymászó tanfolyam elvégzése után kaptunk igazolványt. Ma már az interneten is lehet ilyet rendelni” – jellemzi a jelenlegi helyzetet. A hegyivezető szerint aki egyedül akar mászni, annak tudnia kell, hogyan kell bánni a kötéllel, hogyan kell olvasni a falrajzot, a falat, hogyan kell mászni, biztosítani, és egy rögtönzött mentésre is képesnek kell lennie a terepen. A gyakorlatban azonban előfordul, hogy minimális tapasztalattal rendelkező turisták a nagy kihívást jelentő túrákat választják. Ez legjobb esetben a Hegyi Mentőszolgálat beavatkozásával, rosszabb esetben halállal végződik. Azt, hogy egyre több turista indul önállóan hegymászó túrákra a Tátrában, a statisztikák is bizonyítják. A helyi hegyimentők vezetője, Miroslav Žifčák szerint 2022 júniusában és júliusában 2019-hez képest megháromszorozódott a nem jelzett turistautakon valamint a magashegyi és mászóterepen végrehajtott beavatkozások száma, és a hegyimentők által mentett turisták többségének van hegymászó igazolványa. „A 2022 eleje óta feljegyzett hét haláleset közül hat ilyen útvonalakon történt” – tette hozzá Žifčák.
Ebben az esetben nem érdemes a saját hibáinkból tanulni, és nehéz, kitett terepen első tapasztalatokat szerezni. Nemcsak a sérülés- vagy halálveszély miatt, hanem azért is, mert a Hegyi Mentőszolgálat mentőakciói nem ingyenesek. Ha a mentett személy rendelkezik a szükséges biztosítással és megfelel a biztosítási szerződés feltételeinek, a költségeket teljes egészében vagy nagy részben fedezi a biztosító. Enélkül viszont közvetlenül a mentett személy címére érkezik a számla. Žifčák szerint a mentés összege attól függ, hogy milyen technikát alkalmaztak, hány mentőt vezényeltek ki és mennyi ideig tartott a beavatkozás. Ez több száz eurótól kezdődik, de több ezerre is felkúszhat.

Hirdetés
Hirdetés