A hegyivezető és a túravezető nem ugyanaz. Mi a különbség? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/05/02
Hirdetés
Milyen útvonalakon lehet hegyi vezetőt fogadni? Honnan tudhatjuk, hogy megbízható-e, amikor rábízzuk az életünket? Hogyan készüljünk fel a túrára? Ezekre és más ezzel kapcsolatos kérdésekre Robert Turjaník tapasztalt hegyi vezető válaszol. Robert annak idején úgy döntött, hogy a hegyek iránti szenvedélyét hivatásának választja, ezért 1986-ban hegyivezető lett. A Magas-Tátra Hegyivezetők Egyesületének tagjaként UIAGM tanúsítvánnyal rendelkezik, amely ezen a területen nemzetközileg érvényes és elismert képesítésként szolgál.
 
Januárban a Gerlachfalvi-csúcson (Gerlachovský štít) lezuhant három lengyel hegymászó esete nagy visszhangot kapott a médiában. Hegyivezetőjük állítólag nem a megfelelő útvonalat vagy módszert választotta meg ügyfelei biztosításához, ráadásul kiderült, hogy a hegyivezetői tevékenységet illegálisan végezte. Hogyan válasszunk megbízható hegyivezetőt?
A szóban forgó hegyivezető nem volt képzett erre a tevékenységre. Az adott körülmények között, két ügyféllel, nem megfelelő feljutási útvonalat választott a Gerlachfalvi-csúcsra. Hegyivezetői szolgáltatást csak a hegyivezetői szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkezők nyújthatnak. A bizonyítvány birtokosa rendelkezik minden, a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel, elvégezte az előírt képzést, és rendszeresen részt vesz a kötelező vizsgákon. Aki hegyivezetővel szeretne túrázni, az kérheti a hegyivezetőtől az engedélyt, amelynek az adott évre érvényes bélyegzővel kell rendelkeznie. Nagyon fontos különbséget tenni a hegyivezető és a hegyi túravezető között.

Mi a különbség a kettő között?
A Hegyi Mentőszolgálatról szóló törvény szerint az alapvető különbség az, hogy a vezetők és ügyfeleik milyen nehézségi fokú útvonalon közlekedhetnek. Amíg a hegyivezető tevékenységét szinte alig valami korlátozza, a hegyi túravezető csak I-es nehézségű útvonalon kísérheti az ügyfeleit, ahol nincs szükség hegymászó felszerelésre. Ezek a szokásos jelzett túraútvonalak.
 
Ön rendelkezik nemzetközi UIAGM tanúsítvánnyal. Hogyan szerezhető meg ez a bizonyítvány, és milyen feltételeknek kellett megfelelnie?
Ez egy meglehetősen hosszú és nehéz folyamat, amely általában 3-4 évig tart. Minden jelentkezőnek meg kell felelnie az előírt feltételeknek, majd teljesíteni kell a felvételi vizsgák előírásait. Ezt követően el kell végeznie az kötelező képzést és meg kell szerezni a szükséges tapasztalatot. Ha ezek teljesülnek, a jelölt hegyivezető lehet. A képzés minden olyan országban egységes, amely tagja a Hegyivezetők Nemzetközi Szövetségének (UIAGM).
 
Mely túrákhoz ajánlja feltétlenül hegyivezető igénybe vételét? Ez az útvonaltól vagy inkább a túrázók kondíciójától függ?
Ez nagyon egyéni. Mindenkinek mérlegelnie kell a saját képességeit, és ez alapján kell döntenie. Természetesen a túraválasztást mindig össze kell hangolni a túrázó felkészültségével. A jelzett turistautakon kívüli túrákhoz, a sí- és síalpinista túrákhoz hegyivezető szolgáltatásait ajánlom, továbbá, ha valaki télen szeretne a hegyekben túrázni, akkor a hegyivezetővel vegyen részt egy Lavina ABC tanfolyamon.
 
Mit tanulhatunk meg a Lavina ABC tanfolyamon?
A résztvevők elsajátíthatják például, hogy hogyan mozogjunk lavinaveszélyes terepen, hogyan nyújtsunk segítséget a társunknak. Megtanulják a hóréteg stabilitási vizsgálatának folyamatát, valamint kiértékelésének módját. A tanfolyam részét képezi a lavinafelszerelés (lavinajeladó, szonda, lapát) használatának megfelelő, gyors és hatékony elsajátítása.
 
Vannak-e olyan útvonalak a Tátrában, ahová a hétköznapi turistáknak hegyi vezető nélkül nem szabad elindulni?
A Magas-Tátrában a hétköznapi túrázók csak a kijelölt turistaútvonalakon közlekedhetnek.
 
Miből áll a hegyivezetés, mit kell tudni és nyújtani egy hegyivezetőnek? Hogyan segít az ügyfeleknek?
Lionel Terray hegyivezető nagyon jól fogalmaz: „A hegyivezető feladata nem az, hogy a hegyekben nagy tetteket hajtson végre, hanem az, hogy az átlagemberek számára lehetővé tegyen olyan hegymászásokat, amelyek az ő segítsége nélkül lehetetlen lenne számukra.” A hegyivezetőnek nem csak az a kötelessége, hogy biztonságosan vezesse az ügyfeleket a hegyekben. A túra megkezdése előtt személyes tanácsokat ad és segíti az ügyfeleket a megfelelő túra kiválasztásában. A hegyivezető rendelkezik alapfokú geológiai, állat- és növénytani képzettséggel, ismeri a hegyeket és azok történetét. A magashegyi túra így valódi élményt jelent az ügyfelek számára.
A hegyivezető nemcsak vezet, hanem tanácsadó is egyben, aki tanácsokkal motiválja a résztvevőket, az ambiciózus ügyfeleknek pedig segít, hogy technikailag és fizikailag jobban fejlődjenek. Egy hegyivezető gyakran éveken át kíséri ügyfeleit a világ minden táján. Ez az alapja az életre szóló barátságoknak. A hegymászásban nagyon fontos a biztonság. Az emberek élményeket és kalandokat keresnek a hegyekben. A hegymászásban, mint az életben, van bizonyos mértékű kockázat, melyet nem lehet teljesen kiküszöbölni. A hegyivezető viszont szakmai képzettségének köszönhetően képes arra, hogy minimalizálja ezt a kockázatot. Minőségi képzése a biztonságra összpontosít, kiterjedt tapasztalata pedig segít neki abban, hogy nehéz helyzetekben helyes döntéseket hozzon.
 
Ön szerint az emberek gyakran vállalnak kockázatot a hegyekben? Mit hajlamosak leginkább alábecsülni?
Lehetetlen általánosítani. Természetesen vannak olyan emberek, akiknek nincs elég tapasztalatuk, akik túlbecsülik a képességeiket, nem veszik figyelembe a körülményeket és az időjárást.
 
Volt már olyan, hogy vissza kellett utasítania egy ügyfelet, mert olyan helyen szerette volna mászni, ami vagy túlságosan veszélyes volt, vagy nyilvánvalóan nem volt felkészülve a hegyekre?
Igen, velem is megtörtént már ilyen.
 
Van olyan hely a Tátrában, ahová biztonsági okokból nem indulna el?
Nincs. De nagyon fontosak a körülmények és az időjárás.
 
Hogyan kell felkészülni egy magashegyi túrára? Mit pakoljanak a túrázók a hátizsákjukba?
Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a túrát, fizikailag és mentálisan is fel kell készülni. A felszerelést a választott túrához és az évszakhoz kell igazítani.
 
Mely túrák a legnépszerűbbek az ügyfelei körében?
Sok népszerű túraútvonal van, és még több olyan, amelyről a hétköznapi turisták nem is tudnak. Ha a klasszikus túrákról beszélünk, a legnépszerűbbek közé tartoznak a Gerlachfalvi-csúcs, a Lomnici-csúcs, a Jég-völgyi-csúcs vagy a Tátra-csúcs. A népszerű hegymászó túrák közé tartozik a Simon-torony (Žabí koň), a Sárkány-gerinc (Ošarpance), a Hegyes-torony (Ostrý štít) és a Villa-gerinc (Vidlový hrebeň)
 
Melyik az Ön kedvenc útvonala vagy helye Szlovákiában?
Nincs kedvenc útvonalam vagy túrám. Sok olyan túra van, ahová szívesen visszatérek. A hegyek minden időben gyönyörűek. Szeretem a gyerekkori túráim célpontjait, mint például a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina), vagy a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) légköre, ahol szinte otthon érzem magam.
 
Melyik volt a legnagyobb kihívást jelentő mászás, amit eddig megtett? Melyik csúcs álmai csúcsa?
Nem tudok kiemelni egy túrát vagy hegymászást. Szinte mindegyik egyedi. Csodálatos túrákat tettem a Dolomitokban, a Nyugati-Alpokban, a Cordillera Blancán. Sok álmom van, de az emberi élet rövid.
 
Ajánlana megfelelő tátrai útvonalat azoknak a kezdőknek, akik szeretnék elkezdeni a magashegyi túrázást?
A magashegyi túrázás iránt érdeklődőknek a jelzett hágókon át a nyergeken történő átkelést, illetve a jelzett turistaúton elérhető csúcsokat ajánlanám. Nagyon szép hágótúra például a Lorenz-hágó (Bystrá lávka), a Lengyel-nyereg (Polský hrebeň) vagy a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo). Szép a kilátás a Krivánról (Kriváň), a Tengerszem-csúcsról (Rysy) vagy a Kis-Viszokáról (Východná Vysoka).
Forrás és fotó: https://cestovanie.pravda.sk
Hirdetés
Hirdetés