2017. október 2., hétfő

Két hegymászó halt meg a hét végén a Tátrában

Szeptember 29-én, pénteken délután az Omladékvölgyi-Jeges-tó (Ľadové pleso) közeléből kérték a hegyimentők segítségét, ahol sziklamászás közben az első kötélhosszban lezuhant egy 43 éves cseh hegymászó. A férfi megfelelő felszerelés nélkül mászott, nem volt rajta mellheveder, és valószínűleg egy kőtömb kilazulása miatt mintegy 30 métert zuhant egy füves párkányra, ahol eszméletlen állapotba került. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) helikoptere két hegyimentővel a fedélzetén indult a baleset helyszínére, de a rossz látási viszonyok, valamint a baleset helyszínének pontos ismerete nélkül visszatért a Poprádi-tóhoz. A sziklafal fölötti újabb repülés során, miután beazonosították a helyszínt, két hegyimentő ereszkedett le a Zerge-őrtorony (Kozia stráž) fala alá, majd a helikopter ismét visszatért a Poprádi-tóhoz. A lezuhant hegymászó a hegyimentők érkezésekor nem adott életjelet, így a holttestet szállításra előkészítve később a Poprádi-tóhoz szállították. Ezt követően a mentőhelikopter a szerencsétlenül járt cseh férfi műszótársát is a Poprádi-tóhoz evakuálta a sziklafalból, majd a halott hegymászó testét átadták az illetékes hatóság képviselőinek.

Szeptember 30-án, szombaton délután a Jégvölgyi-csúcs (Ľadový štít) keleti falán mászó szemtanúktól érkezett a bejelentés a HZS ügyeletére, akik látták, hogy a Markazit-résből (Ľadová štrbina) lezuhan egy ember a Kis-Tarpataki-völgy felé. A férfi a nagyon nehéz, kitett terepen történt zuhanást követően az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A bejelentést követően a Belügyminisztérium helikoptere repült a helyszínre három hegyimentővel a fedélzetén, közülük kettő leereszkedett a szerencsétlenül járt férfi mellé, akik a holttestet előkészítették az elszállításra. Ezt követően az 54 éves szlovák férfi holttestét Ótátrafüreden átadták az illetékes hatóság képviselőinek.

Ugyancsak szeptember 30-án egy 17 éves magyar turista jelentkezett Ótátrafüreden a hegyimentők ügyeletén, aki a túra során elveszítette a csoportját. A fiatal férfira egy szálloda alkalmazottja talált rá a Tarajkán (Hrebienok). Nem tudta megmondani, honnan indult túrázni a csoportja, azt sem, hová indultak, és azt sem tudta, hol van a szállásuk. Nem volt mobiltelefonja, és nem tudott mondani egyetlen mobilszámot sem a csoportból. Miután a szociális szolgálat felvette az ilyenkor szükséges jegyzőkönyvet, melyben rögzítették a tartózkodási helyét, az osztálytársai és a csoportjának vezetője aznap délután végül is megtalálták a fiút.

2 megjegyzés:

  1. A 17 éves fiútól még azért megkérdeztem volna, hogy egyáltalán tudja melyik országban van? A mai fiatalokról nagyon jó jellemzést adott ez az írás. Sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Ez igazságtalan általánosítás. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy a mai fiatalokat a "tegnapi" fiatalok nevelték fel, így a felelősség megállapításának kérdése bonyolultabb.

    Könnyű elhamarkodott véleményt nyilvánítani, és nehéz tenni bármit is a "rossz" felszámolásának érdekében. Pedig mégsem lenne olyan nehéz...csak igazán akarni kellene!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...