2016. szeptember 9., péntek

Gerinctúra a Nyugati-Tátrában

Kihasználva a rendkívül jó időjárást, végigjártuk  a Nyugati-Tátra vagy ismertebb nevén a Liptói-havasok főgerincét, amely a Magas-Tátra közvetlen nyugati folytatásaként emelkedik. A szűk 3 nap miatt persze a teljes gerinc bejárásáról nem is álmodhattunk, így a lengyel oldalon található Gáspár-csúcsot és környékét  most elkerültük, de így is embert próbáló és egyben gyönyörű túrában volt részünk. Ami a túránkat nehezítette, hogy nem menedékházakban aludtunk, hanem a szabad ég alatt, így az élelmen és ivóvízen kívül, mi magunk cipeltük derékaljainkat, hálózsákunkat és bivakzsákjainkat is. Igaz ami nehézséget okozott, egyúttal kárpótolt is minket, hiszen egy-egy hegycsúcson eltöltött éjszaka, felejthetetlen élményt nyújtott.
A három nap alatt összesen 63 kilométert gyalogoltunk, 4541 méter szintemelkedéssel. Maga a megtett gerincszakasz, amit egy nap alatt tettünk meg, 18 kilométer volt, amelyet a Sebestől (Bystrá) egészen a Szilfásig (Brestová) tettünk meg, 1956 méteres szintemelkedéssel. Aki járt már ilyen terepen az tudja, hogy a számok nem adják vissza az út valódi nehézségét. Hiszen ugyanennyi szintet lefelé is meg kellett tenni, hol görgős és meredek lejtőhordalékon, hol nagyobb gránittömbökön ugrálva, nem beszélve arról, hogy a Rohács-gerinc is az útvonal része volt, amely vetekszik a híres Sas út nehézségével és itt rögtön hozzá is tenném, hogy szépségével is.

Első nap - 26 km, 1850 méter szintemelkedés.
A Zsári-völgyből (Žiarska dolina) indultunk a Magisztrális úton, egészen Podbanszkóig, amely a Magas-Tátra legnyugatibb települése, majd a Köves-völgyön (Kamenista dolina) keresztül, felkapaszkodtunk a Liptói-havasok gerincére. Elérve a Köves-nyerget, egészen a Sebesig  (Bystrá) jutottunk, ahol az éjszakát töltöttük és egyébként a Nyugati-Tátra legmagasabb csúcsa, a maga 2248 méterével.
 
Az odakint.blog.hu teljes cikke itt olvasható!

Forrás és fotó: http://odakintblog.blog.hu

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm ezt a szép túrabeszámolót a Nyugati-Tátráról! Kellenek ilyen cikkek, népszerűsítendő a Nyugati-Tátra szépsége! Üdv: D.E.

  VálaszTörlés
 2. Tetszik!milyen nehézségunek számít a rohacsi gerinc? Hágón mar voltunk, gerinc túrán meg nem...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maga a gerinctúra nem nehéz, persze attól függően, hogy mondjuk melyik csúcson voltatok már. A túra legnehezebb része a Hegyes-Rohács tetején lévő láncos szakasz, ami tériszonyosoknak gondot okozhat, de ha valaki túrázott már láncos úton, és az nem jelentett problémát, akkor itt sem lehet gond. De nem ezen a túrán kell kezdeni az ismerkedést a tátrai láncos utakkal! :-)

   Törlés
  2. Köszönöm a választ, említésre érdemes láncos szakasz a Vörös-torony hágó-Rovátka volt.
   Valszeg pszihére még gyúrni kell.....

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...