Kempingek a Tátra szlovák oldalán

Kempingek a Tátra szlovák oldalán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/09/14
Tátracsorba, Felsőerdőfalva, Tátralomnic és Racskó-völgy – ma már sajnos csak néhány kemping működik közvetlenül a hegy lábánál a Tátra déli oldalán.
Hirdetés

Amellett, hogy akik viszonylag közel laknak a szlovák határhoz, gyakran akár egy napra is kiruccannak a Tátrába, a Magyarországtól való távolsága miatt legtöbb honfitársunk általában több napra utazik a Magas-Tátrába. A több napos tátrai kirándulás tervezése során pedig szinte az első megoldandó feladat a megfelelő szálláshely kiválasztása. Ezen a téren ma már számtalan lehetőség áll a turisták rendelkezésére, az igényeinkhez alkalmazkodó, jól megválasztott szálláshely pedig – legyen az a szállodától kezdve a kempingekig bezárólag bármilyen típusú – valóban feledhetetlenné teheti a tátrai tartózkodásunkat.

Fókuszban a kempingezés

Hogy ki milyen kategóriájú szálláshelyet keres, hol érzi jól magát, az sok mindentől, egyrészt az igényeinktől, másrészt az ehhez alkalmazkodó anyagi helyzetünktől is függ. Az alábbiakban az egyik népszerű és sokak számára elsődleges preferenciával bíró szálláslehetőséget, a Tátrában található kempingeket vesszük górcső alá. 

Kempingek a Tátra szlovák oldalán-1
Autocamp Račkova dolina
Kempingek a Tátra szlovák oldalán-1
Forrás: Autocamp – Račkova dolina

A Magas-Tátrában kempingek tekintetében sajnos nem túl nagy a választék, így ezek kiválasztásánál elsődleges szempont lehet az ott tartózkodásunk idejére tervezett konkrét túraprogram, hiszen nem mindegy, hogy a kempingből reggel és este milyen távolságba kell eljutni, ehhez rendelkezünk-e saját autóval, vagy van-e arra tömegközlekedés? 
A tátrai kempingekben faházakban, lakókocsiban vagy saját sátorban alhatunk. A kempingezésnek, azon belül az egyes kempingeknek is megvan a maga saját hangulata, így még ha viszonylag csekély is a választék, a kempingezés szerelmesei vélhetően megtalálják a számukra ideális megoldást.

Autocamping Tatranská Štrba (Tátracsorba)

A 17 faházból álló Autocamping Tátracsorba faluban, Csorbató (Štrbské Pleso) településtől 8 km-re, a buszmegállótól 150 méterre, a vasútállomástól 200 méterre található. A világ legkisebb magashegységének déli lábánál található kemping a Magas-Tátrába tervezett gyalogtúrák, kerékpártúrák, hegymászótúrák ideális kiindulópontja. A „Komfort” fokozatú 6 személyes, társalgóval, főzőfülkével, kandallóval, TV-vel ellátott, 2 hálószobás, saját fürdőszobás faházakban egész évben várják a turistákat. A „Standard” felszereltségű házikók nem rendelkeznek saját fürdőszobával, a közös szociális helyiségek a háztól kb. 30 méterre találhatók. Ezeken kívül természetesen saját lakókocsiban, illetve saját sátorban is tölthetjük itt az időnket. A faházakba kutya nem vihető be, a sátorban lakók azonban házi kedvencüket is magukkal hozhatják.
A kemping címe: Autocamping; Tatranská Štrba, Horská 40.

Rijo Camping – Stará Lesná (Felsőerdőfalva)

A Rijo Camping a Magas-Tátra lábánál, Felsőerdőfalva község villamos megállójától 1 km-re, Tátralomnictól 3 km-re, Ótátrafüredtől 5 km-re található. Fekvése és felszereltsége ideális kiindulópontja a Magas-Tátrába tervezett rövidebb és hosszabb kirándulásokhoz. A kemping május 15-től szeptember 30-ig van nyitva, ebben az időszakban saját sátorban vagy lakókocsival használható. A közös szociális helyiségekben berendezett konyha, zuhanyzó és WC található, a kemping kutyával is látogatható.

Kempingek a Tátra szlovák oldalán-3
Rijo Camping
Kempingek a Tátra szlovák oldalán-3
Forrás: Rijo Camping

A kemping címe: RIJO Camping; Stará Lesná

Camping Intercamp Tatranec

Az egész évben nyitva tartó Intercamp Tatranec kemping Tátralomnic központjától 2,5 km-re, egy csendes erdős területen található, ahol kitűnő lehetőséget kínál sátorveréshez vagy lakókocsiban történő tartózkodáshoz. A kemping területén 1500 személy számára megfelelő körülményeket biztosító szociális létesítmények (különálló zuhanykabinok, férfi és női WC) és étterem is található. Sátorveréshez és lakókocsival történő tartózkodáshoz az arra kijelölt helyeken elektromos csatlakozási lehetőség is igénybe vehető. Az étteremben hagyományos szlovák és nemzetközi ételeket szolgálnak fel. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté Pleso) és a Lomnici-csúcsra (Lomnický štít) közlekedő felvonók alsó állomása 2 km-re, a poprádi Aquacity 15 km-re található.
A kemping címe: Camping Intercamp Tatranec; Tatranská Lomnica 202.

Autocamp – Račkova dolina, Pribylina (Perbenye, Racskó-völgy)

Az ATC kemping Perbenyétől 4 km-re, turisztikai szempontból érdekes és vonzó környezetben, a Racskó-völgy (Račková dolina) és a Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) torkolata közelében található. Fekvésének köszönhetően a kemping ideális kiindulópontja a Liptói-Tátra (Západné Tatry) völgyeibe és csúcsaira tervezett könnyebb sétákhoz és igényesebb túrákhoz. Viszonylag közel van a Magas-Tátra is, ahol valódi magashegyi túrákra is lehetőség van, de a kempingben a kerékpározás szerelmesei is jól érezhetik magukat. A közelben található a Liptói Falumúzeum, Liptószentmiklóson és Besenyőn termálfürdők, illetve Szlovákia legnagyobb vízi élményparkja, a Tatralandia várja a kikapcsolódni vágyókat, de elérhető közelségben található a Deményfalvi-cseppkőbarlang is (Demänovská jaskyňa slobody).

Kempingek a Tátra szlovák oldalán-2
Autocamp Račkova dolina
Kempingek a Tátra szlovák oldalán-2
Forrás: Autocamp – Račkova dolina

A kemping kapacitása 80 sátorhely kb. 320 főre, valamint 20 lakókocsihely elektromos csatlakozási lehetőséggel. A szálláshelyeket természetesen szociális létesítmények (konyhasarok, felújított WC-k zuhanyzóval) egészítik ki.
A kemping címe: Autocamp – Račkova dolina; Račkova dolina 1435, Pribylina.

Hirdetés
Hirdetés