2016. augusztus 23., kedd

40 év után megnyitották a Kyseľ-szurdokot

2016. augusztus 18-án ismét megnyitották a Szlovák Paradicsomban található Kyseľ-szurdokot, melyet 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. A pusztító tűzvészt követő, idáig eltelt 40 évben a szurdokban emberi beavatkozás nélkül lassan helyreálltak a természetes állapotok, így lehetővé vált a völgy e részének újbóli megnyitása a turisták előtt. „A szurdokban kiépített turistaút az európai trendeknek megfelelő exponált hegyi túraútvonal, hasonlóan a Szlovák Paradicsom más szurdokaihoz. Az útvonal mesterséges segédeszközeit a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csapata szerelte fel a sziklafalakba, ezért az útvonalat Ferata HZS névre keresztelték” – mondta Ivan Krajčír, a nemzeti park regionális központjának vezetője. A nemzeti park igazgatója szerint a Kyseľ-szurdok teljes rekonstrukciója 65.000 €-ba került, a via ferrata 1500 méter hosszú, melyen 420 sziklahágcsót és 380 méter drótsodronyt építettek be.
A Kyseľ-szurdok újonnan megnyitott, június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája természetesen egyirányú, csak alulról felfelé járható. Az ösvényen a nemzeti parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok most megnyitott része a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter. A szakadékon történő átjutás nem könnyű, az alsó részt acél drótkötelekkel és sziklahágcsókkal biztosított via ferrata útvonalként építették ki.

A via ferrata használatáért személyenként 5 €-t kell fizetni, melyet természetvédelmi célokra fognak felhasználni. A belépőjegyeket Csingóban (Čingov) az alsó parkolóban található információs ponton, Erdőalján (Podlesok) az autókempingben, a nemzeti park információs pontján, valamint a Rumanka étteremben, Iglón (Spišská Nová Ves) a nemzeti park igazgatóságán, valamint a Dobsinai Jégbarlangnál (Dobšinská Ľadová Jaskyňa) lévő információs ponton lehet megvásárolni.
A belépőjegyen egy részletes, színes rajz látható a ferratáról és annak nevezetességeiről. Ez jelenleg csak szlovákul elérhető, de hamarosan angol változat is kinyomtatásra kerül. „Minden turistának via ferrata szettel, energiaelnyelő eszközzel, sisakkal és megfelelő minőségű lábbelivel kell rendelkezni” – figyelmeztet honlapján a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park.
A via ferrata útvonal egyénileg látogatható, Csingóban és a Menedékkő-fennsíkon (Kláštorisko) azonban tapasztalt túravezetőt is lehet fogadni. Ennek ára 1-5 fő részére 50 €, minden további személynek személyenként részére 10 €, egy csoport létszáma azonban max. 10 fő lehet. Ebben az esetben az ár már tartalmazza a belépőjegy árát is. A túravezetővel együtt via ferrata szett is bérelhető, 5 €/fő/nap áron.
A Kyseľ-szurdok újonnan megnyitott alsó részének via ferratája természetesen egyirányú, csak alulról felfelé járható. Az ösvényen a nemzeti parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok most megnyitott része a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter.Az újonnan kialakított tanösvény része a Kyseľ-szurdoknak eddig szabadon hozzáférhető felső, az Óriás-vízesés hídjától a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig vezető szakasza, melyet eddig alternatív útvonalon lehetett megközelíteni. A völgy turistaútjának ezt a részét is helyreállították, és részben átalakították. Az eddigi alternatív útvonal alsó, az Óriás-vízeséstől a „V Kyseli” nevű, újonnan kialakított elágazásig vezető része felújított fémtálcákkal és sziklahágcsókkal továbbra is mindkét irányban járható. A korábbi alternatív útvonalnak a felső, a „V Kyseli” nevű elágazástól a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig vezető felújított, via ferrata elemekkel ellátott, de via ferrata szett és belépő nélkül látogatható szakasza a Karoliny-vízesésig egyirányú. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanösvény teljes hosszában, egész évben szabadon, via ferrata felszerelés nélkül hozzáférhető, mégpedig az alábbiak szerint: a Menedékkő-fennsíktól jutunk el az újonnan kialakított „V Kyseli” útelágazásig, majd onnan leereszkedünk az Óriás-vízesésig. Átmegyünk az Óriás-vízesés hídján, majd emelkedünk a „V Kyseli” nevű útelágazás felé. Az elágazástól tovább megyünk felfelé a ferrata elemekkel biztosított Karoliny-vízesés mellett vezető egyirányú úton a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig.
A környezetvédők továbbra sem értenek egyet a via ferrata megnyitásával, mivel az véleményük szerint számos ritka állatfaj élőhelyét veszélyezteti. „Az eddig lezárt völgy kedvelt helyszíne a barnamedvék téli hibernációjának, a sziklafalakon pedig ismét vándorsólyom fészkel, amely nem is olyan régen teljesen eltűnt Szlovákiából” – mondta a környezetvédők képviselője. Hozzátette, hogy a via ferrata használata zajjal jár, amely zavarja az ott élő állatokat.

7 megjegyzés:

 1. Nagyon szuper hely lehet! Via Ferrata felszerelést lehet bérelni túravezető nélkül is vajon?

  üdv

  Számadó József

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, tudtommal lehet, de én magam még nem voltam ott, mióta megnyitották.

   Törlés
  2. De jó lenne erről pontos infó, mert ugye nélküle esélytelen...

   Törlés
 2. tegnapelőtt Podlesokon megkérdeztem: igen, ott náluk biztosan kölcsönözhető ferrata-szett. Láttuk is csütörtökön a Kysel új szakaszának végét az Óriás-vízesésnél: nagyon klasszul néz ki a kiépjtés. Gál Zoltán

  VálaszTörlés
 3. Ha valaki tud még infot. Kérem ossza meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sziasztok!

   Vasárnap voltunk ott. Nem túl nehéz terep, igazából a felszerelés nélkül is bejárható lenne, de vízálló cipő mindenképp kell, mert az út elején a patakban közlekedünk. Bérelni 10 euróért lehet felszerelést, nem kell túravezető, de jó, ha előre odaszólsz, mert ha egy nagyobb csoport foglal előtted, neked már nem marad felszerelés. Maga a szurdok másfél óra alatt bejárható, de érdemes korán indulni, mert fel is kell jutni odáig, és le is kell jönni. Mi fél kilenctől negyed ötig túráztunk. Október 31-ig lehet menni. Hajrá!

   Törlés
 4. Most voltunk, 2 évvel a megnyitása után. Gyönyörű, az egyik legszebb hely a Szlovák Paradicsomban. Ami a nehézséget illeti, más ferrátákhoz viszonyítva azt kell mondjam, a C nagyon erős túlzás, más C-s via ferrata (pl. Cseszneken az Ostromlók útja) olyan technikás részeket is tartalmaz, ahol helyenként nincsenek vas lépések, sőt igazán biztos lépések sincsenek. Vagy ha vannak, akkor erősen kitett részek is akadnak, itt ez sincs, a végén a nagy vízesés igazából nem nehezebb, mint egy sima létra, sőt kevésbé tériszonyos hely, mint a Sokolia létrái. Ezt nem panaszkodásból hangsúlyozom, mert eddigi legszebb via ferrata, ahol jártam, bárkinek ajánlom, nem a nehézség a lényeg, hanem a szépség. Viiszont senkit se rettentsen el a C-s nehézség, ez egy könnyű útvonal, egyértelműen B-s nehézségű (mint Cseszneken a Futrinka utca), esetleg kis gyerekeknek a rövid lábaikkal jelenthet gondot a lépések közötti távolság.

  Egyébként mivel vizes hely, nem is lenne fer, ha helyenként nem vas lépések lennének, mert a vizes mészkő csúszik.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...