A Tengerszem-csúcs 2501 m, a Świnica 2302 m! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/08/24
Hirdetés
A Zakład Kartograficzny Sygnatura és a Wydawnictwo Kartograficzne Polkart a szlovák TatraPlan kiadóval együttműködésben közzé tette legújabb kutatási eredményeit, melyek sok tátrai csúcs, hágó és tó tekintetében az eddig ismerttől eltérő magassági adatot tartalmaznak. A közzé tett információk szerint a térképekben eddig szereplő több magassági adatot ki kell javítani. Az alábbiakban néhány csúcs és hágó magasságának változása az elvégzett mérések alapján:

- A Tengerszem-csúcs (Rysy) fő csúcsa 2501 méter, nem pedig 2503 méter.
- Ami a lengyel határon emelkedő ormot illeti, a tanulmány szerzői azt állapították meg, hogy annak magassága 2500 méter, azaz egy méterrel több, mint azt korábban gondolták.
- A Świnica magassága 2302 m, nem pedig 2301 m.
- A Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) 11 m-rel alacsonyabb, mint a térképek jelzik – 2137 m helyett 2126 m.
- A Zawrat magassága 2158 m helyett 2156 m.
- A Nagy-Menguszfalvi-cúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) 2410 m helyett 2404 m, a Középső-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Pośredny) pedig 2394 m helyett 2388 m.
- A Litvor-csúcs (Litworowy Szczyt) 63 m-rel alacsonyabb, 2423 m helyett 2360 m
- A Déli-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) 2225 m helyett 2228 m, az Északi-Gránát-csúcs (Zadni Granat) 2240 m helyett 2239 m.
- A Középső-Gerlachfalvi-torony (Malá Litvorová veža) magassága 127 méterrel kisebb lett a korábbinál.
- A Középső-Lomnici-púp (Prostredný Lomnický hrb) magassága 103 méeterrel magasabb a korábbinál.
- A Lomnici-csúcs (Lomnický štít) magassága a korábbi 2634 mérettel szemben 2633 méter.
- Az Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko) magassága 11 mérterrel emelkedett.
 
„A tanulmány szerzői tisztában vannak azzal, hogy a WIG által 1934-ben Varsóban közzétett „Tátrai Nemzeti Park fotogrammetrikus térképe” megjelenését követően, vagyis 86 év után ezek a legnagyobb változások a Tátra térképeken szereplő magassági adatokban. A szakembereket a mai napig csodálattal gondolnak az akkori kor emberének erőfeszítéseire és azoknak az éveknek a technológiai szintjére, amelyek ilyen jelentős eredményeket hoztak. Az új adatok azonban szükségessé teszik a Tátráról alkotott kép frissítését, amit a lehető legnagyobb gondossággal végeztek a hegyek szerelmeseinek megelégedésére” – olvashatjuk a www.polkart.com.pl weboldalon, ahol a teljes tanulmány elérhető.
Szlovákia fokozatos feltérképezéséhez a Szlovák Köztársaság Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Intézete biztosította a legmodernebb lézertechnikát, amely repülőgép fedélzetéről használható.
A lézerszkennelés a részletek szempontjából nagyon pontos módszer a táj feltérképezésére, négyzetméterenként kb. tíz-negyven mérést végeznek, a módszer 2-7 centiméter pontossággal rögzíti a magassági értékeket.
A Magas-Tátrában a korábbi adatok pontatlanságának több oka is lehetett, pl. a sziklák kontúrjai, valamint általánosságban az igényes terep, ami megnehezítette a klasszikus geodéziai módszerekkel végzett méréseket.
A Magas-Tátra turizmusának fejlődésével párhuzamosan a XIX. század közepe óta folyamatosan végeznek méréseket. A különböző történelmi szakirodalom a csúcsok és tavak magasságáról különböző, egymástól eltérő adatokat közöl. A mért számokat szintén folyamatosan frissítettük.

Hirdetés
Hirdetés