Melyik orom a magasabb? Megmérték a Tátra-csúcs magasságát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/28
Hirdetés
Bármely hegycsúcs legmagasabb pontjára történő megérkezés kérdése általában egyszerűnek tűnik – a hegy legmagasabb pontjára kell tenni a lábát. A gond akkor kezdődik, amikor egy adott csúcsnak több orma is van, és első pillantásra nem látható, hogy melyik a magasabb. Így van ez a Tátra-csúcs (Vysoká, 2559 m) esetében is, amely a Tengerszem-csúcs (Rysy) szomszédja, és a „Nagy Tátra korona” csúcsainak sorába tartozik.
A Tátra-csúcsot megmászók többsége az 1955-ben fémkereszttel ékesített ormot mássza meg, de valóban ez a csúcs? Sok forrás szerint mindkét orom azonos magassággal rendelkezik, ami természetesen gyakorlatilag lehetetlen. „Nagyon valószínűtlen, hogy az ormok egyenlő magasságúak legyenek. Valamelyiknek magasabbnak kell lennie, akár csak egy centiméterrel, milliméterrel vagy egyetlen atomnyival is... Ez talán kissé szőrszálhasogatásnak tűnik, ezért a videót is próbáltuk humoros jellegűnek összeállítani” – írta Wojciech Garus, a következő videó szerzője.

A 2016-ban elvégzett mérések során megállapították, hogy a légvonalban egymástól 68 m-re emelkedő két orom közül a délkeleti orom 20 cm-el magasabb, mint az északnyugati orom.
1912 és 2015 között a különböző forrásokban a szerzők eltérő adatokat közöltek a két orom magasságának különbségéről. Többen az északnyugati ormot jelölték fél méterrel magasabbnak, de pl. Paryski 1962-ben számszerű adat nélkül a délkeleti ormot tartja magasabbnak, Arno Puškáš 1972-es kalauzában pedig azonos magasságúnak írta le a két ormot.
 
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés