Meglehetősen ritkán fordul elő medvetámadás, a turisták mégis félnek tőle Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/10/21
Hirdetés
„A barnamedve a legnagyobb vadállatunk, ezért a vele való találkozás során ennek megfelelő tisztelettel kell bánni vele. Bár árthat az embernek, nem annyira veszélyesek számunkra, mint a médiában gyakran emlegetik. A medvének élettérre van szüksége, és ha ezt biztosítjuk számára, akkor nem fog velünk konfliktusba kerülni” – mondta Michal Haring a barnamedve vészhelyzeti csoport szakembere.
Az alábbi cikkből megtudhatjuk:
Mekkora egy medvével való találkozás valószínűsége?
Hogyan minimalizáljuk ezt a kockázatot?
Mi a teendő medvetámadás esetén?
Miért érdemes sátorozás során az ételt a sátraktól távol tárolni?
A vészhelyzeti csoport fő feladata a barnamedvével való emberi konfliktusok minimalizálása és az emberek biztonságának oly módon történő biztosítása, hogy az a lehető legkíméletesebb legyen a magával a medvével szemben. „Azt szeretnénk, hogy a medve elmenjen, és ne bántson senkit” – tette hozzá Michal Haring.
A XIX. századig a medvék általában megtalálhatók voltak a mai Szlovákia területén, a sportvadászat és a kíméletlen üldöztetés azonban számuk radikális csökkenéséhez vezetett. Két évvel azelőtt, hogy vadászatukat 1932-1962 között betiltották, csak mintegy 20-60 egyed maradt életben.
Ma azonban ez másképpen van. Annak ellenére, hogy a medve az ún. „K-stratégisták" csoportjába tartozik, amelynek az egy alomban lévő kis számú fiatal egyed a jellemzője, a 2013-2014-es években a barna medvepopuláció nagyságát 1256 egyedre (± 233 egyed) becsülték.
„Szlovákiában annyi medve van, amennyit a területe el tud tartani. A szigorú védelem mellett a népesség növekedésében kulcsszerepet játszik a megfelelő élelmezés. A mezőgazdasági termelők mindig olyan növényeket termesztenek, amelyek a legnagyobb hasznot és profitot hozza számukra. Emiatt a kukorica, amelyet a medvék elsődleges előfordulási területén termesztenek, jelenleg szerepel a vetésrendben. A vadetetők és a csalik szintén olyan lehetőségek, ahol a medve könnyen hozzáférhető, magas kalóriatartalmú ételekhez juthat” – magyarázza Michal Haring.
A medvetámadások száma az évek során jelentősen különböző, magasabb volt 2014-ben (8 eset) és 2007-ben (7 eset). Ezen statisztikák alapján egyértelmű, hogy az embereket ért medvetámadások Szlovákiában nem mutatnak növekvő tendenciát, ezért ez nem hozható összefüggésbe a barnamedve populáció növekedésével.

„A támadásokat 15 körzetben dokumentálták, ezek többsége (76%) a barnamedve populáció központi területén lévő körzetekben történt. A vizsgálat megállapította, hogy ezek közül 47 eset védett területeken vagy azok közelében történt” – mondta Michal Haring. A medvetámadások döntően a nyári hónapokban történtek, a medvék téli hibernációs időszakában történő támadások meglehetősen ritkák.

A barnamedve az esetek többségében elmenekül, ha emberrel találkozik, ezért nincs realitás az ettől való túlzott félelmeknek. 2019-ben 3 megerősített esetünk van ember elleni medvetámadásra, 2020-ban eddig 5 eset volt. A 2000-2016 közötti időszakban Szlovákiában összesen 54 ember elleni medvetámadás történt, ami átlagosan kb. 3 támadást jelent évente. Ebből az következik, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy egy medve megtámadjon egy turistát a túraútvonalon.
A medvék támadásai gyakrabban fordultak elő olyan esetekben, amikor az illető egyedül mozgott, és egyetlen medvetámadás sem történt a túraútvonalon. Leggyakrabban vadászattal, bogyós termény gyűjtéssel és gombaszedéssel kapcsolatos tevékenységek során fordult elő. Más támadások az ember túrázással, sátrazással, erdőgazdálkodással vagy más tevékenységekkel történő tevékenysége során történtek.

„Fontos tény, hogy Szlovákiában nem történt olyan medvetámadás, melynek során a medve ragadozóként (mint pl. grizzly medve vagy jegesmedve) lépett volna fel. Minden támadás, amely Szlovákiában történt, védekező volt, ami azt jelenti, hogy a támadások viszonylag rövid távolságból történtek, melynek során az emberi jelenlétre a medve védekező magatartással reagált. A hazai körülmények között a medve számára az ember nem jelent zsákmányt” – magyarázza Michal Haring.

A barnamedve előfordulási területén történő biztonságos mozgás legfontosabb feltétele a körülöttünk lévő terep láthatósága és áttekinthetősége. A medvével történő közeli, meglepetésszerű találkozás esélye jelentősen nagyobb átláthatatlan bozótosban, meredek terepen, kidöntött fák között és a jelzett túraútvonalakon kívül történő mozgás esetében. Nem szabad megfeledkeznünk a szabadon engedett kutyáról, melynek észlelése megzavarhatja és a gazdához közel csalogathatja a medvét. A természetbe magunkkal vitt kutyánkat nemcsak a medvék, hanem más vadállatok megijesztésének elkerülése miatt is pórázon kell tartani.
Természetesen óvatosnak kell lennie a medvebocsok megfigyelésénél is, mivel nagyon valószínű, hogy a közelben van egy anyamedve, amely természetesen megvédi utódait.

A barnamedve vészhelyzeti csoporttal együttműködve összeírtunk néhány tippet, melyek minimalizálják a medvével való találkozás valószínűségét:
- Hajnal előtt és alkonyat után próbáljuk korlátozni a hegyi környezetben való mozgást.
- Kizárólag túraútvonalakon közlekedjünk.
- A medvét különféle zajokkal (pl. a partnerrel való beszélgetés, fütyülés, éneklés vagy tapsolás) figyelmeztessük jelenlétünkre, különösen ha sűrű növényzetben haladunk, vagy csökkent látótávolság (vastag köd, eső vagy olyan vízfolyás közelében, amely „álcázza” a jelenlétünket, miáltal a medve nem hallja az érkezésünket). Ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy meglepje a medvét.
- Kerüljük azokat a helyeket, ahol korlátozott a kilátás és sűrű a növényzet (csemetések, bozótosok stb.), vagy ahol a medvék gyakran pihennek.
- Próbáljuk meg elkerülni azokat a vadászterületeket, ahol a vadászok rendszeresen takarmányoznak, ezáltal a medvék is gyakran felkeresnek a számukra vonzó és könnyen hozzáférhető táplálék miatt.
- Ne lépjünk be félreeső üregekbe és barlangokba.
- Ha a medvék által látogatott területén töltjük az éjszakát, legyünk óvatosak abban, hogyan tároljuk az élelmiszert. Az élelmiszer mindig a fő vonzerőt jelenti a medvék számára, ezért fontos, hogy az éjszakai tartózkodási helytől távol tároljuk azt. Javasoljuk, hogy az ételt ideális esetben tegyük egy edénybe vagy műanyag zacskóba, az egyik végét rögzítsük egy kötélhez, majd dobjuk át az ágon, hogy az étel a levegőben lógjon. Mindezt ideális esetben 100 méterre attól a helytől, ahol táborozunk vagy sátrazunk. Természetesen igaz ez az étel elkészítése (főzés, grillezés stb.) után keletkezett maradékra is, melynek illata nagyon nagy távolságra érezhető, és a kiváló szaglású medvét közvetlenül oda vonzhatja.
- Figyeljünk a környezetünkre és minden olyan jelre, amely a medvék esetleges fokozott aktivitására utal. A medveürülék, a lábnyom, a medvefa és hasonlók jelenléte sokat elárulhat.
- Soha ne közelítsünk a medvéhez, még akkor sem, ha nyugodtnak tűnik. Soha ne szaladjunk el előle, mert ez üldözésre provokálhatja, és a medve nagy valószínűséggel megelőz minket.
Ha mégis bekövetkezik a medvetámadás, fontos a passzivitás.
„Ha véletlenül mégis hasonló helyzetbe kerülünk, fontos, hogy nem szabad harcolni a medvével. Mindenképpen ajánlott a passzivitás, a fej és a nyak védelme” – figyelmeztet Michal Haring.
Fontos, hogy feküdjünk hasra, lazán tegyük szét a lábainkat, karjainkat tegyük a fejünk mögé, hogy védjük a nyakat (ez a helyzet megvédi az arcot, a nyakat és a létfontosságú hasi szerveket). Ha hátizsák van a hátunkon, akkor az némi védelmet nyújthat a hátnak és a nyaknak. Ha a medve hátunkra fordít, próbáljunk meg azonnal ismét hasra fordulni. Ha a medve megérzi, hogy nem vagyunk veszélyesek, akkor általában távozik.
„Vigyünk magunkkal ún. medve spray-t (Bear Spray), amely megbízható védekezés a medvével való közvetlen találkozás esetén, és ha helyesen alkalmazzuk, visszaverheti a medve támadását. Ugyanakkor pszichológiai szempontból is hasznos – a medvespray-vel rendelkező ember biztonságosabbnak érzi magát a természetben” - tanácsolja Michal Haring.
A medve spray Alaszkában 1985-2006 között az esetek 92 %-ában megakadályozta a medvetámadást a medvével történő találkozás során, a medve spray-vel rendelkező emberek 98 %-a nem sérült meg, amikor közelről találkozott a medvével.
Az erdőben nem kell félni a medvéktől
„Végül megemlíteném, hogy sokkal veszélyesebbek azok a medvék, amelyek a hulladékgyűjtőkre rászokva elveszítették az embertől való természetes félénkségüket, mint az erdőben természetes viselkedéssel és félénkséggel rendelkező medvék. Merem állítani, hogy a medvék viselkedésének mai ismereteivel Szlovákiában, de külföldön is minimálisra csökkenthető a medvével való találkozás vagy a medvetámadás veszélye, és félelem nélkül élvezhetjük a természetben való tartózkodást” – összegezte a barnamedve vészhelyzeti csoport szakembere.
Forrás és fotók: https://www.hikemates.com

 

 

Hirdetés
Hirdetés