Miki Knižka: modern menedékházat szeretnék a Hosszú-taviból

Miki Knižka: modern menedékházat szeretnék a Hosszú-taviból

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/21
A Szlovák Turisztikai Klub és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület a menedékház működtetésére kiírt pályázaton Miki Knižka hegyivezetőt választották a Hosszú-tavi menedékház új bérlőjének.
Hirdetés
Új bérlője lesz a Magas-Tátrában található Hosszú-tavi menedékháznak (Zbojnícka chata). A Szlovák Turisztikai Klub és a JAMES Szlovák Hegymászó Egyesület, mint egyes tátrai menedékházak tulajdonosai a menedékház működtetésére kiírt pályázaton Miki Knižka hegyivezetőt választották a menedékház új bérlőjének.

Tíz pályázó közül választották ki

Ahogy sajtóközelényükben olvasható, tíz jelentkező közül választották ki a legjobb ajánlatot tevő nyertes pályázót. Mindannyiukkal találkozát ott élőben?
A Hosszú-tavi menedékházban nem találkoztam egyetlen jelölttel sem, mert a Hunfalvy-völgyi menedékháznál (Chata pod Rysmi) voltam. Elsődlegesen azt szerettem volna kibérelni. Ezt személyesen Viktorral is (Viktor Beránek, a Hunfalvy-völgyi menedékház bérlője) egyeztettem, mivel tisztelem Viktort, mint embert, és azt is, amit a Tátráért és a menedékházért tett. Akkor elmondta, hogy még nem döntött a folytatásról és a jelentkezésről. Ezt követően azonban úgy döntött, hogy folytatja, nekem pedig elfogadták a Hosszú-tavi mendékházba benyújtott pályázatomat.

De nyilván a Hosszú-tavi menedékházzal kapcsolatban is voltak terveid, ha Téged választottak?
Igen, voltak. Elvileg minden menedékház ugyanazokkal a problémákkal küzd, ezek leginkább a WC és a víz. Természetesen más fontos kérdések is, amelyekkel foglalkozni kell.
 
Már Dominika és Fredy, a jelenlegi bérlők is említették a tervezett változtatások között a WC rekonstrukcióját.
Ha jól tudom, a WC még mindig ugyanaz. Kint van a ház mellett. Van ott egy szeptikus tartály ill. tisztító, ami nem működik. Át kell építeni, hogy megfeleljen a mai kritériumoknak. Ez nem egyszerű feladat, mert ezek a technológiák ebben a magasságban nagyon nehezen működnek.
 
Ez a legsúlyosabb probléma, amelyet elsőként meg kell oldani, vagy van valami más sürgős dolog is?
Ezt valószínűleg akkor tudom majd megmondani, amikor átveszem a házat. Tudom, hogy probléma van a tetővel, ami átázik. Ezt a legsürgetőbb problémának tartom, mert ha a csapadék befolyik a házba, az egyre több és több problémát okoz. De ezt csak akkor fogom megismerni, amikor valóban ott leszek.
Miki Knižka: modern menedékházat szeretnék a Hosszú-taviból-1
Miki Knižka
Miki Knižka: modern menedékházat szeretnék a Hosszú-taviból-1
Forrás: Miki Knižka FB
Mikor kezdi a munkát?
Még várok néhány formaságra, de ha jól tudom, november elsejétől kellene.
 
Mennyi időre nyerte el a bérleti jogot?
Öt évre.
 
Ez elég hosszú idő, nem? Hogy lesz képes mind a pénzügyeket, mind a terveket kézben tartani?...
Öt év rövid idő arra, hogy az ember nagyobb összeget fektessen be egy mnedékházba. Meglátjuk, hogy fog menni. Nem csak a menedékház felújítását tervezem, hanem a színvonalának emelését is. Meg kell keresni mnden gyenge pontot, és olyan állapotba kell hozni a házat, hogy közelebb kerüljünk a nyugat-európai alpesi menedékházakhoz. Azok nagyobb tengerszint feletti magasságban, sokkal összetettebb helyszínen épültek, és mégis tökéletesen működnek. Ez a célom, egy modern menedékház létrehozása.
 
Jól tudjuk, hogy hegyivezetőként dolgozik Szlovákiában és külföldön?
Igen, bejárom az egész világot. Nyáron mindig itthon vagyok, és mivel családom van, egyre inkább visszafogom ezeket a tevékenységeket, hogy többet itthon lehessek. Nyáron megpróbálok egyáltalán nem túrázni külföldön, télen viszont van néhány a síalpinizmushoz és a síeléshez kapcsolódó feladatom a világban. Ezt szeretném tovább folytatni, de mindenképpen kisebb arányban, hogy teljes mértékben a menedékháznak szentelhessem magam.
 
Talán megemlíthetjük, hogy hosszú ideig élt Kanadában.
Tizenegy évig a kanadai Brit Columbiában dolgoztam. Ott kezdtem el aktívan mászni és síelni, és mivel sokat túráztam helyi kanadai vezetőkkel, azt mondtam magamban, hogy én is ezt szeretném csinálni. Teljesítettem az álmomat, hegyi vezetőként kezdtem dolgozni. Aztán visszatértem Szlovákiába, mert tudtam, hogy az itteniek ismernek engem, és hogy itthon könnyebb lesz.
Mindig keresem az új kihívásokat, az egyik ilyen volt, hogy bérlőként vezessek egy menedékházat. Én is teherhordó voltam, csak azután kezdtem hegyet mászni, síelni és más hasonló tevékenységet. Már korábban megfogalmazuódott bennem, hogy szeretnék bérlő lenni, de csak most jött el az ideje. Az embernek meg kell érni erre. Tisztában vagyok vele, hogy ez nagy elkötelezettség. Teljes erőből neki szeretnék látni a munkának. Vissza kell fogni az eddigi tevékenységeimet, és valahogy össze kell hangolni a kettőt.
Forrás és fotó: https://hiking.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés