A TOPR hegyimentőjét jelölték az Év kalandja díjra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/04/13
Hirdetés
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) egyik hegyimentőjét, Paweł Jankowskit is jelölték a National Geographic által alapított „Év kalandja” díjra, mégpedig a világ legmagasabb vízeséséről, az Angel-vízesésről (Venezuela) történő ugrásáért.
Jankowski 2019 márciusában ugrott le az Angel-vízesésről. A vízesés csaknem egy km, egészen pontosan 979 m magas. „Venezuelában szükségállapot van érvényben, az utcán zavargások vannak, mindennaposak az áramszünetek, teljes a káosz a médiában. Mindenre kiterjedő ellenőrzések vannak, csak a kapcsolatok és a nemzeti zászló jelenthet segítséget. A pemon törzsből származó vezetőnkhöz terepjáróval és kisrepülővel jutottunk el. A tárgyalások eredményeképpen 12 indián teherhordót sikerült szereznünk, akik segítségünkre voltak a vízeséshez vezető, az Auyantepui-fennsíkon lévő dzsungelben, a szavannákon, mocsarakban és sziklalabirintusokon keresztül vezető út során.

 

A naptól égetten, fáradtan és piszkosan, de boldogan értük el a világ legnagyobb vízesése, az Angel-vízesés küszöbét. Innen kellett leugrani az ismeretlenbe, mivel len nem várt senki, nem volt információim a szélirányról és a leszállóhelyről. 15 másodperc szabadesés, 200 km/h sebesség, megfelelő testtartás, a lehető legbiztonságosabb módon távolodjak el a falról, 400 m-en kinyitni az ejtőernyőt, 3 perc siklás” – összegezte röviden a National Geographic magazinnak az ugrást.

 

 
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés