Gyógyüdülőhelyek Dél-Lengyelországban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/05
Hirdetés

 

 

A stresszes mindennapok elől menekülő vagy gyógyulni vágyóknak is érdemes Lengyelország felé venni az irányt, ugyanis kevésbé köztudott, de lengyel barátaink is számos gyógyhellyel büszkélkedhetnek. A csodás dél-lengyel tájak, a friss hegyi levegő, és a gyógyvízkúrák helyszíneit azért is érdemes megemlíteni, mert nem egy gyógyüdülő köszönheti régmúlt népszerűségét magyar uraknak.
Légzőszervi betegségek kezelése
Ilyen például Szczawnica települése, mely csodás fekvésének köszönhetően rendkívüli mikroklímával rendelkezik, mely különösen jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. A Dunajec folyó bal partján fekszik a Pieninek vonulatai között. A területen 12 gyógyvízforrás fakad (hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, ásványi anyagokban gazdag), melyek közül az elsőről a 16. században tesznek említést. Az ide érkezők az ivókúrákon túl hidroterápiás és inhalációs kúrák közül választhatnak. A gyógyüdülő elsősorban a légúti megbetegedések kezelésére specializálódott, de különös figyelmet fordítanak az idegrendszeri és reumatológiai gyógykezelésekre is.

 

Magyar kapcsolat

 

A város kiemelt gyógyüdülővé válásában fontos szerepet játszott Szalay József magyar származású földbirtokos, aki különös figyelmet fordított a környék turizmusának fellendítésére. A város környéki birtokok jelentős része a 1830-as években került a Szalay család birtokába. Szalay József építette az első fürdőházakat, villákat, továbbá nagy szerepe volt a dunajeci tutajozás népszerűsítésében is; személyesen vezette az első tutajos utakat is. A tutajozást 1832 óta szervezik a környéken, az ide látogatóknak szinte kötelező kipróbálni!
Legrégebbi gyógyüdülő
Krynica-Zdrój talán az egyik legnépszerűbb a gyógyüdülők között. A legrégebbi épület a városban a „Słownika” ivókút és pavilon, mely a 1806 óta áll. A krynica-zdrój-i gyógyvizet elsősorban emésztő szervrendszeri, húgyúti és keringési- és anyagcsere problémák ellene javasolják, továbbá bizonyos szanatóriumokban széndioxid gyógygázfürdő kúrára is van lehetőség. A város tökéletes kiindulópont kisebb-nagyobb túrákhoz és kirándulásokhoz is. Utazhatunk fogaskerekűvel a „Góra Parkowára” (724 méter), a Jaworzyna kabinos felvonó pedig óránként akár 1200 főt képes szállítani, ennek köszönhetően a város télen a környék síközpontjaként üzemel.
Sós fürdők
Hasonló adottságokkal rendelkezik Rabka-Zdrój községe is, itt azonban a sós fürdők a jellemzőek; a Helena–forrásnál nyilvános sílepárló működik. Télen szintén a síelés veszi át a szerepet egy kisebb sípályával, mely főként oktatásra és gyakorlásra alkalmas. Nyári időszakban a családosoknak érdemes útba ejteni a várost, hiszen a Rabkoland vidámpark a kisgyermekes családok részére nyújt tökéletes kikapcsolódást.
Termálfürdők
A termálfürdők közül Bukowina Tatrzańska a legkiemelkedőbb. a víz 2600 méter mélyről tör felszínre, és több mint 24 ásványi anyagot tartalmaz. Elsősorban izomfájdalmak, gyulladás és csontrendszeri problémák esetén nyújthat segítséget. Jelenleg ez a legnagyobb termálfürdő Lengyelországban, 12 medencével, csúszdákkal, víz alatti masszázsokkal, jacuzzival és 12 szaunával. Innen csupán néhány kilométerre fekszik Białka Tatrzańska kis települése, ahol 2011-ben nyílt meg a környék második termálfürdője. A komplexum közvetlenül a sípályák mellett fekszik, és két nagy résszel rendelkezik: egy „zajos” zónával a családosok részére, és egy „csendes” zónával a nyugodt kikapcsolódás kedvelőinek.
Hirdetés
Hirdetés