Egy nap alatt a Tengerszem-csúcsra, a Babia Góra-ra és a Śnieżka-ra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/06/24
Hirdetés
2020. június 20-án két lengyel fiatalember, Rafał és Radek nagyon ambiciózus és érdekes projektet hajtott végre. Céljuk az volt, hogy három csúcsot meghódítsanak 24 órán belül. Ennek önmagában valószínűleg nem lenne hírértéke, ha nem tudnánk, hogy ez a három csúcs a Tengerszem-csúcs (Rysy), a Babia Góra és a Śnieżka, vagyis a Tátra legmagasabb lengyel csúcsa mellett a Żywieci-Beskidek és a Karkonosze legmagasabb csúcsa. Rafał így emlékszik erre az „őrült napra”:

 

„Az első a Tengerszem-csúcs. A Bialkai-szénégeő (Palenica Białczańska) parkolóból alig több mint 6 óra alatt oda-vissza megjártuk a csúcsot. A fenti fényképet a 15 perces időjárási ablakban készítettem. A várakozásokkal ellentétben az egész út nagyon kellemes volt, helyenként téli viszonyok voltak, az út mintegy felét hó borította. A Babia Góra volt a második csúcs a listán. Az időjárás kevésbé volt kellemes, enyhén szitált az eső, a tetején fújt a szél. A teljes oda-vissza utat azonban így is 1 óra 55 perc alatt sikerült megtenni. Nem szabad megfeledkezni az autós utazásról sem. Szerencsére a „korkostrada”, vagyis az A4-es kegyes volt hozzánk és megállás nélkül sikerült elrepülni az Óriás-hegységbe (Karkonosze), és így eljutni a Śnieżkához. A csúcs, amelyre akár csukott szemmel is fel tudok menni, hiszen meg sem tudom számolni, hogy hányszor voltam már a tetején. A Śnieżka most azonban mindent megtett, hogy megnehezítse a csúcs elérését. A szél és az eső, amely már az aljától kísért minket, az utolsó szakaszon még inkább fokozódott, az utolsó 200 méter folyamatos harc volt a túlélésért. Végül is minden jól sikerült, biztonságban és egyben hazaérkeztünk. Mindent összevetve érdekes kihívás, határozottan csontig hatoló, de az elégedettség megéri a fáradtságot”.

 

A három csúcs megmászása során 50 km-t tettek meg a turistautakon, a teljes szintkülönbség 3025 méter volt, mindez összesen 16 óra és 12 perc alatt. Gratulálunk!
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés