Összevonják a TANAP Állami Erdőket és a TANAP Igazgatóságot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/07
Hirdetés
2021. december 14. történelmi pillanat a szlovákiai természetvédelem számára. A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának plénuma jóváhagyta a természetvédelmi törvény parlamenti módosítását, amely biztosítja a nemzeti parkok magasabb szintű védelmét. A törvénymódosítás lehetővé teszi a nemzeti parkok jogi személyiséggel történő felruházását és az ország régióinak társadalmi-gazdasági fejlődését. Az új jogi norma szabályozza, hogy a nemzeti parkok területéhez tartozó, eddig a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának hatáskörébe tartozó állami tulajdonú földterületek kezelését a Környezetvédelmi Minisztérium veszi át. Az ország valamennyi (kilenc) nemzeti parkja jogi személyiséget kap.  
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területét jelenleg két rivális intézmény, a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó TANAP Igazgatóság (Správa TANAPu), és a Mezőgazdasági Minisztériumhoz tartozó TANAP Állami Erdők (Štátne lesy TANAPu) kezeli. Április 1-től a nemzeti parkokon belüli földterületek a Környezetvédelmi Minisztérium kezelésébe kerülnek, így a TANAP Állami Erdők de facto a Správa TANAPu tulajdonába kerül.
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (NP Slovenský Raj) és a Pieninek Nemzeti Park (PIENAP) területén lévő állami földek ugyancsak a nemzeti parkok igazgatása alá kerülnek. A módosítás szabályozza a 4. és 5. védelmi övezetben lévő állami földek átadását a nemzeti parkok igazgatása alatt. A harmadik szintű védelmet élvező földterületek a területrendezés végrehajtása után kerülnek a nemzeti parkok igazgatása alá.
Szlovákia kilenc nemzeti parkjának területe több mint 317 ezer hektár, amelyből mintegy 172 ezer hektár állami tulajdonban van. „Szlovákia klímája egyre szárazabb, a fiatalok elhagyják a régiókat. A működő nemzeti parkok és az ellenálló erdei ökoszisztémák segítenek Szlovákiának enyhíteni az éghajlatváltozás káros következményeit, megóvni az ivóvizeket, és lehetővé teszik a régiók társadalmi fejlődését” – hangsúlyozta Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.
A nemzeti parkok reformjának jóváhagyását a környezetvédelmi szervezetek is üdvözölték. A „My sme les” (Mi vagyunk az erdő) nevű kezdeményezés szerint a nemzeti parkokban található állami földek környezetvédőknek történő átadása megteremti a nyugati mintára működő modern védett területek alapját. „Ez esélyt ad a nemzeti parkoknak arra, hogy nemzetközileg elismert védett területekké váljanak, amelyek azt nyújtják, amit a nemzeti parkoknak nyújtaniuk kell – a vad természet élményét” – mondta a szervezet munkatársa.

 

 

Hirdetés
Hirdetés