A Tátrát is érintő korlátozások Szlovákiában és Lengyelországban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/12/21
Hirdetés
Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt december 19-től egésznapos kijárási tilalom van érvényben. A tilalom december 19-én reggel öt órakor lépett hatályba, és a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A kijárási tilalom nem vonatkozik mások mellett a munkába járásra, valamint azokra, akik élelmiszert vagy üzemanyagot mennek vásárolni, illetve a postára, bankba, orvoshoz, egyházi szertartásra vagy internetes üzletek kiadóhelyeire tartókra. A kijárási tilalom idején külön háztartásban élők csak korlátozott mértékben találkozhatnak, és már a tilalom elején választaniuk kell, hogy melyik az az egy háztartás, amelynek tagjaival találkozni akarnak.
A most elfogadott kormányintézkedést az egészségügyi miniszter a "rendkívül komoly" járványhelyzettel indokolta.
Szintén december 19-én életbe lépett az üzletek zárva tartását előíró rendelet, ami az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák kivételével minden üzletre vonatkozik. Ez az intézkedés az előzetes bejelentés szerint legalább 3 hétig marad érvényben.
Szlovákiában december 21-től a szállodák és más szálláshelyek már csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni.

 

 

 

A lengyel kormány 2020. december 28. és 2021. január 17. közötti időszakra ún. „nemzeti karantént” hirdetett. Ebben az időszakban a korábbi korlátozásokon túlmenően az alábbi intézkedések érvényesülnek (időközben január 31-ig meghosszabbítva!):
Az országba szervezett módon beutazó személyeket 10 napra házi karanténba irányítják.
Az élelmiszerboltok, könyvesboltok, drogériák, gyógyszertárak és a különálló nagy alapterületű bútorboltok kivételével a bevásárlóközpontok összes üzlete bezár.
Bezárnak a sípályák és sífelvonók, a sportlétesítmények csak a hivatásos sportolók számára lesznek látogathatók.
A szállodák ebben az időszakban hivatalos úton lévőket sem fogadhatnak, kizárólag az egyenruhás szervek hivatalos kiküldetésen lévő tagjait és a munkavégzésre átirányított egészségügyi és szociális személyzetet, illetve COVID betegeket.
Szilveszter éjszakáján 19:00 és 6:00 óra között kijárási tilalom lesz érvényben, az utcán tartózkodni csak egészségügyi vagy más sürgős okból, illetve munkavégzés céljából lehet.
Magyarország Krakkói Főkonzulátusa felhívja az utazni szándékozók figyelmét, hogy a járványhelyzet Lengyelországban továbbra is súlyos. November első időszakában a napi újabb fertőzöttek száma közel 30 000 volt, jelenleg 5-10 ezer között ingadozik, de a napi tesztelések száma alacsonyabb, mint november elején volt. Az aktív betegek száma országos szinten jelenleg közel 250 000 fő. A járvány kezdete óta több mint 1 100 000 főnél mutatták ki a COVID-19 vírust.
A Főkonzulátus arra kér minden magyar állampolgárt, hogy amennyiben feltétlenül szükséges Lengyelországba utaznia, úgy csak megfelelő egészségbiztosítással (EU kártya) induljon útnak.

 

 

Hirdetés
Hirdetés