A mormoták előbb kezdik téli álmukat, mint a medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/12
Hirdetés
Legkésőbb október végén minden mormota megkezdi téli álmát a Tátrában. „A mormoták téli álma közel fél évig tart. Reméljük, hogy nem fagynak meg. A mormotáknak elegendő vastagságú hótakaró szükséges ahhoz, hogy ne fagyjanak meg téli járataikban” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának (TANAP) igazgatója. A mormoták általában október második felében kezdik meg téli álmukat, a Bélai-Tátrában annak északi tájolásának köszönhetően kicsivel korábban, a Liptói-Tátrában pedig október utolsó harmadában. A mormoták viselkedési szokásait nem érinti a Tátrában október végén tapasztalt, ebben az évszakban szokatlanul meleg időjárás sem. Az október közepén lehullott, néhol fél méter vastag hótakaró következtében a mormoták 90 %-a befalazta téli járatuk kijáratait, és ők már akkor sem jönnek elő, amikor az időjárás az idei évhez hasonlóan jóra fordul” – mondta Majko. A mormoták valódi téli álmot alszanak, ez az időszak áprilisig tart, így átalusszák a szeszélyes téli időszakot.

 

A mormotákkal szemben viszont nem alszanak valódi téli álmot a medvék, akik gyakran felébrednek a tél folyamán, sőt, néha még sétálnak is. „A medvék ilyenkor már a magasabban fekvő területeken mozognak, azokon a helyeken, ahol a téli búvóhelyük található” – mondta Majko. A természetvédők közelebbről is megfigyelhetik azokat az egyedeket, akik fel vannak szerelve nyomkövető gallérral. Minden medvének megvan a saját helye, ahol téli álmát alussza. Néhány medve barlangüreget használ erre, mások lehúzódnak a törpefenyők közé, megint mások kidöntött fák alatt találják meg azt a helyet, amely megvédi őket a kemény téli időjárástól. A medvék általában novemberben kezdik meg téli álmukat. „A meleg időjárásnak köszönhetően ez kicsit később is történhet, de az összefüggő hótakaró megérkezése már a medvéket is téli álomban találja. Természetesen ez alól lehetnek kivételek” – tette hozzá az igazgató. A tél különösen fontos időszak a medvék életében amiatt, mert ekkor születnek meg a vacokban a medvebocsok. A medvék az időjárástól függően február és április között ébrednek fel téli álmukból, a nőstények a bocsokkal valamivel később.

 

„Más állatok számára nehéz időszak kezdődik ezekben a hetekben, hiszen a hótakaró alatt kell megtalálniuk a táplálékot, vagy pedig fel kell használniuk testüknek azt a zsírtartalékát, amelyet a nyári hónapokban halmoztak fel. Ez meglehetősen nehéz időszak, és csak az erősek élik túl” – mondta el a szakember. Néhány madár életét a nyilvánosság is nyomon követheti a tél folyamán, a TANAP Igazgatósága felkészült néhány ragadozó életének on-line közvetítésére Liptószentmária közelében. „Ezúttal a rétisasra szeretnénk összpontosítani. Sikerült megfelelő mennyiségű halat biztosítani számukra, meggyőződésem, hogy élmény lesz látni őket” – tette hozzá Majko. Ebben az évben a természetvédők olyan, magasabban fekvő helyeken helyeztek ki csalit a madaraknak, ahol a vaddisznók és róka, vagy más ragadozók nem férhetnek hozzá. Az on-line közvetítés az első erősebb lehűlés után kezdődik.

 

Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: spravatanap.sk

 

Hirdetés
Hirdetés