Óvakodjunk a részeg medvéktől! - videóval Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/26
Hirdetés

 

 

Óvakodjunk az ittas medvéktől! Szakemberek erre figyelmeztetnek mindenkit, aki túrázni indul Szlovákia hegységeiben, különösen a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban. Szlovákia hegységeiben ilyenkor, ősszel megnő a medvetámadás veszélye. Ennek egyik oka, hogy a medvék imádják a földre hullott, erjedő gyümölcsöt, amelyben viszont megindulhat az erjedés, és bár ezeknek a gyümölcsöknek alacsony az alkoholtartalma, mégis megeshet, hogy a medvék enyhén bódult állapotba kerülnek, mert túlságosan sokat esznek belőle.

 

 

A medvék kora ősszel a megszokottnál jóval több táplálékot vesznek magukhoz, hogy felkészüljenek a télre. Sok gyümölcsöt is esznek, például málnát vagy áfonyát, és ha nem találnak elegendő ennivalót, a lakott területek, kiskertek, gyümölcsösök felé veszik az irányt. A gyomrukban erjedő gyümölcstől bódult állapotukban pedig jóval merészebbek és agresszívabbak az átlagnál, ilyenkor nincs bennük félsz az emberrel szemben, és a közeledésből gyakran baj lehet.
Szlovákiában a vadvédelemnek köszönhetően kétszer annyi barnamedve él a természetben, mint az 1970-es években. Számukat jelenleg 700 és 900 közöttire becsülik.
Az erjedő gyümölcsöktől pityókás állatok bukdácsolásáról készült rövid, szlovák nyelvű híradóbejátszás (Markíza TV) itt tekinthető meg.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) a napokban felhívást tett közzé a nemzeti park közelében fekvő kiskertek, gyümölcsösök tulajdonosai részére. Ebben arra kérik a tulajdonosokat, hogy rendszeresen gyűjtsék össze a fákról lehullott gyümölcsöt, ellenkező esetben hozzáláthatnak megszámolni a birtokukra vissza-visszatérő medvéket. A fenti hírrel egybehangzóan itt is megemlítik, hogy a medvék ilyenkor, ősszel igyekeznek feltölteni zsírraktáraikat, hogy képesek legyenek túlélni a telet. Élelmet keresve nem csak az elhullott állatok, a frissen kaszált fű illata csábítja őket, hanem a kertekben található szilva és alma is. A hívatlan vendégek elkerülése céljából a szakemberek tehát azt tanácsolják, hogy mindenki szedje össze a fákról lehullott, erjedő gyümölcsöket.
Hirdetés
Hirdetés