Tizedeli a tél a zergéket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/28
Hirdetés

 

Fotó: spravatanap.org

 

A tátrai zergék életében nem kis gondot jelent a téli időszak átvészelése. Kritikusnak számít a tél eleje, amikor jönnek az első fagyok, leesik az első hó, amely aztán a hideg éjszakákon ráfagy a sziklák felületére. Az ilyenkor tapasztalt nagy hőingadozás, a mély hóban való közlekedés, valamint az élelem hiánya következtében egyre kimerültebbek lesznek. A jelentős hótakaró nélküli terep sem könnyíti meg az életüket. Egy melegebb napot követő éjszakai lehűlés a gerinceken, sziklákon, köveken jégtakarót képez, ami életveszélyes a sziklákon akrobatikus ügyességgel ugrándozó zergék számára. A jeges sziklákon a zergék könnyen megcsúszhatnak, amely sok esetben komolyabb sérüléshez, esetleg pusztulásukhoz is vezethet.
Valószínűleg egy ilyen jeges felületről történő lezuhanás okozta annak a zergének a pusztulását, amelyre a Zsári-völgyben, a Fekete-falak sziklái alatt talált rá egy hegymászó február 7.-én. Jelentette az esetet a TANAP munkatársainak, akik lehozták és megvizsgálták a lezuhant állatot, amely kb. 6 éves lehetett. Viszonylag jó állapotban találtak rá, bár a közelében talál nyomokból megállapították, hogy a hollók és a hiúz már megkezdték az elhullott állat eltüntetését. A tetemet állatorvosi felügyelet mellett átadták a TANAP Állami Erdészet kutató állomásának, az állat trófeáját pedig az illetékes vadásztársaságnak.
A közelmúltban még egy zerge-tetemről érkezett bejelentést a TANAP-hoz, ezt a zergét a Rainer kunyhó közelében, a turistaút mellett találták meg. A TANAP szakemberei megállapították, hogy ennek a zergének hiányzik a feje és a nyaka (a szerk. megj.: a tudósítás nem fűz semmit ehhez a tényhez, én viszont kíváncsi lennék, ebből vajon mire következtetnek a szakemberek?...).
A Tátrában még nincs vége a télnek, még több heti rossz idő vár a zergékre. A tavasz jobb életkörülményeket hoz majd a zergéknek, ugyanakkor a hó elolvadása után előbukkanhatnak azoknak a zergéknek a tetemei, amelyek nem élték túl a kegyetlen telet. Reméljük, kevesen lesznek…

 

Hirdetés
Hirdetés