Az őszi zergeszámlálás mutatja majd meg a zergék valós számát a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/07/21
Hirdetés
A jó fizikai állapot, az elhullások alacsony száma és a napi terepi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tátrai zergeállomány létszáma továbbra is stabilnak mondható. A július 7-én, egy forró szerdai napon elvégzett zergeszámlálás során a hőség mellett az emberi tényezők által oly mértékben nehezítették az állomány tavaszi növekedésére összpontosító népszámlálást, hogy az így kapott szám nem felel meg a zergepopuláció valódi állapotának. A zergeszámlálás szervezői ezért megállapodtak abban, hogy a szokásokkal ellentétben ezúttal nem teszik közzé a zergeszámlálás részleges vagy teljes eredményét, melyben számos kulcsfontosságú tényező szerepet játszott. „Annak ellenére, hogy hajnali fél négykor kezdtük a zergeszámlálását, a hőmérséklet hamarosan extrém értékekre emelkedett. Ez jelentős hatással volt az állatokra, akik elrejtőztek a sziklahasadékokban, és csak rövid időre bújtak elő a hómezők maradványain. Több helyen is megfigyeltük, ahogy gondatlanul ugrándoztak a havon és a hóban hemperegve hűtötték túlfűtött testüket” – mondta Jozef Hybler, a TANAP Állami Erdők zoológusa.

Az erdészek, természetvédők és önkéntesek számos negatív jelenséget figyeltek meg a völgyekben és a sziklafalak felett. A Kriván felett egy motoros sárkányrepülő körözött, a Tarpataki-völgy felett pedig egy mentőhelikopter várta a levegőben, hogy a hegyimentők segítsenek a sérült turistának. A zergeszámlálás napjai alatt el szokták halasztani a helikopteres repüléseket, de az életmentésnek természetesen előnye volt. „Ilyen dolgok megtörténnek, ezek pedig megzavarják magát a számlálási folyamatot, hiszen a zerge általában hevesen reagál a felülről érkező zajokra” – magyarázza Hybler. A terepen sajnos a bivak szállásokat is „meg lehetett számolni”, melyeket kora reggel megleptek az erdészek és a természetvédők. Ez az egyik oka annak, hogy az a döntés született, hogy jövőre a zergeszámlálást a turisztikai szezon kezdete előtti időpontban fogják elvégezni, amivel a negatív emberi tényezők mellett a hőséget is el lehet kerülni.
Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a zergék alacsony száma nem felel meg a valóságnak. A terepen dolgozó mintegy kétszáz ember közül sokan naponta mozognak a Tátra völgyeiben, akik olyan helyeken, ahol általában jelentős zergeállomány tartózkodik, a számlálás napján csak néhány egyedet figyeltek meg. A népesség stabilitásának másik bizonyítéka, hogy az elmúlt évben nem regisztráltak jelentős számú elhullást. „A zergeszámlálás során is csak egy tetemet regisztráltunk – egy elhullott zerge teteméből éppen egy medve lakmározott a Jávor-völgyben. A számlálás során végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a zergék fizikai állapota és egészségi állapota nagyon jó. Nem figyeltünk meg semmilyen látható betegséget, mint például az alpesi zergék esetében, ahol sokan rühességben vagy zergevakságban szenvednek” – magyarázta Hybler. A zergeszámlálás napja azonban így sem volt elpocsékolt idő, különböző helyszíneken mintákat gyűjtöttek a zergeürülékből, amelyeket kutatási célokra használnak, és különösen örültek annak, hogy a felnőtt hiúzt láttak a Menguszfalvi-völgy területén.
A Tátra szlovák és lengyel oldalán élő zergéket a TANAP Állami Erdők, a TANAP Igazgatóság szakemberei a lengyel TPN munkatársaival és önkéntesekkel évente kétszer – tavasszal és ősszel – számolják. A rekordszámot 2018 őszén jegyezték fel, akkor 1431 egyedet vettek nyilvántartásba, majd az egy évvel későbbi, őszi számlálás számszerű eredmény nélkül végződött. Amíg idén különösen a hőség akadályozta a számlálókat, 2019-ben sűrű köd borította a Tátra völgyeit.
Forrás és fotó: https://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés