Több mint ezer zerge várja a telet

Több mint ezer zerge várja a telet

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/24
Az október utolsó hetében elvégzett őszi zergeszámlálás összesítése alapján a Tátrai Nemzeti Parkban 1095 zerge várja az idei telet.
Hirdetés
Az október utolsó hetében elvégzett őszi zergeszámlálás összesítése alapján a Tátrai Nemzeti Parkban 1095 zerge várja az idei telet. A Tátra szlovák és lengyel oldalán levégzett szokásos zergeszámlálás a tátrai zerge jelenlegi állományának nagyságát volt hivatott feltérképezni.
„Az a várakozásunk, hogy az összlétszám magasabb lesz, nem teljesült. Az egész éves megfigyelések alapján feltételezhetjük, hogy a tátrai zerge valós állománya valamivel magasabb, mint amit az őszi számlálás mutat. Különösen a déli lejtőkön fekvő területeken a zergék téli bundájuk miatt napközben hajlamosak voltak a nap elől árnyékos zugokba bújni, ahol a zord terepen nem volt könnyű észrevenni őket” – mondta Jozef Hybler, a TANAP Állami Erdészet zoológusa, aki a Tátrai Nemzeti Parkban a zergék rendszeres számlálásának fő szervezője.

1095 zerge él a Tátrában

Míg a Tátra szlovák oldalán 781 zergét regisztráltak a számlálás napján, addig a lengyel oldalon 314 zerge szerepelt az összeírási lapokon. Az összesen 1095 zerge közül 44 idei gida volt. „Arra azonban nem lehet következtetni, hogy csak ennyi zerge kölyök élte túl a telet, mivel a zergék kb. 64 %-át sem kor, sem nem szerint nem lehetett pontosan beazonosítani a nagy távolság miatt” - tette hozzá a zoológus.
Összehasonlításképpen: tavaly ősszel összesen 983 zergét számoltak össze a Tátrai Nemzeti Parkban, ebből 653-at a Tátra szlovák oldalán. A rekordot 2018 őszén számolták, amikor összesen 1431 zerge szerepelt az összeírási lapokon.
Több mint ezer zerge várja a telet a Tátrában-1
Tátrai zerge
Több mint ezer zerge várja a telet a Tátrában-1
Forrás: Lantai Lajos
A zergék létszámára vonatkozó adatok mellett a rendszeres leltározás értékes információkat szolgáltat a zoológusok számára a zergepopuláció egészségi állapotáról, mivel a számlálások során például ürülékmintákat gyűjtenek. A számlálás közben lehetőség nyílik a nemzeti park védett környezetének megfigyelésére vagy más védett fajok megfigyelésére is. „Örvendetes, hogy a számlálás során nem találtunk elpusztult zergéket. Ugyanakkor több medvét – melyek a felső erdőhatár fölött a vörös és fekete áfonya maradványaiból lakmároztak – valamint több ritka madárfajt is rögzítettünk. A negatívum a helikopter volt, amely ismét a Bélai-Tátra fölött repült, és a kijelölt túraútvonalakon kívül mozgó turistáknak sem örültünk” – zárta a zoológus.
A Tátrai Nemzeti Parkban évente kétszer – mindig tavasszal és ősszel – számolják a zergéket. Míg a tavaszi számlálás elsősorban a fiatal gidák létszámának felmérésére irányul, addig az őszi számlálás a tél előtti zergeállomány nagyságát térképezi fel.

 

 

Hirdetés
Hirdetés