Több mint 1200 zerge él a Tátrában

Több mint 1200 zerge él a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/07
A speciális alkalmazás segítségével elvégzett zergeszámlálás során a szlovák oldalon 858, lengyel oldalon pedig 364 zergét számoltak össze, így a Tátrában jelenleg 1222 zerge él.
Hirdetés
A Tátrában 2022. október 21-én került sor az őszi zergeszámlálásra. Az ezúttal kivételesen egynapos eseményt ideális időjárási körülmények között – felhőtlen égbolt, fagypont feletti hőmérséklet, enyhe szél néha erősebb széllökésekkel – sikerült lebonyolítani. A zergék egy része egymást kergetve töltötte az időt, más részük békésen időzött vagy legelészett.
Őszi zergeszámlálás  1222 zerge él a Tátrában-1
Zergék a Tátrában
Őszi zergeszámlálás 1222 zerge él a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád
A számlálók a lengyel oldalon 364 zergét, köztük 40 hímet, 74 nőstényt, 31 idei és 20 tavaly született zergegidát számoltak össze. 128-at csak felnőttként, 10-et csak fiatalként jegyeztek fel, 54-et pedig nem és kor tekintetében nem azonosítottak. A szlovák oldalon 858 zergét számoltak össze, köztük 67 idén született gidát. A Tátra egészére vonatkozóan a teljes létszámot 1222 zergében állapították meg, beleértve az idén tavasszal született 98 fiatal egyedet (a teljes állomány 8,0 %-a). A zergék elhelyezkedését bemutató térkép a geoportaltatry.pl oldalon található.
Fontos megjegyezni, hogy a zergék lengyel és a szlovák oldal közötti felosztása csak egy adminisztratív megoldás, a zergék nagy része az államhatár térségében tartózkodik és szabadon jár-kel a határon. Ezért a szlovák és a lengyel nemzeti parkok mindig közösen végzik a zergék számlálását, és a legfontosabb a teljes Tátrára megállapított összesített eredménye. A számlálás eredményét nem kell szó szerint venni, bár egy egyed pontossággal adják meg azt. Az idei eredmény 127 zergével jobb 2021-hez képest, de egyértelműen elmarad a 2018-as rekordévtől (1431). A becslési hibahatár nem ismert, de akár jóval több, mint 10 % is lehet.

Speciális alkalmazás segíti a számlálókat

A szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) ezúttal első alkalommal egy speciális alkalmazás segítségével végezte a zergeszámlálást (a lengyel oldalon ezt már tavasszal alkalmazták), amely egyrészt lezárta a papírlapú rögzítés korszakát. „A térképen rögzítésre kerül az a pont, ahol a számlálók zergét láttak, amihez akár fotót is csatolhatnak. Ha a terepen nincs térerő, rögzítik és később közvetlenül az adatbázisba továbbítják az adatokat” – magyarázta Erika Feriancová, a TANAP zoológusa. Míg a közelmúltig több napig tartott a nagyjából 120 papírlap kiértékelése, addig az alkalmazásnak köszönhetően mindez ezúttal csak pár órát vett igénybe. A TANAP illetékesei szerint így gyorsabb és pontosabb adatokkal rendelkeznek az állományt illetően. A módszert várhatóan más állatfajokra, valamint a növényekre, gombákra is kiterjesztik majd.

Forrás: https://www.facebook.com/TatrzanskiParkNarodowy; https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés