Mit tegyünk, ha medvével találkozunk (2.) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/12/06
Hirdetés

 

A medvetámadás esetén tanúsítandó viselkedéssel kapcsolatban egy angol nyelvű, kissé vicces videón 7 pontban foglalják össze a teendőket medvével történő találkozás esetén. Ezek az esetenként komoly, néha azonban megmosolyogtató tanácsok az alábbiak:

 

1. lépés: Ha távolról észlelünk egy medvét, lassan és csendben távolodjunk tőle az ellenkező irányba.
 
2. lépés: Túráink során soha ne csendben közlekedjünk, lehetőleg beszélgessünk túratársainkkal, keltsünk olyan zajokat, amelyeket az esetlegesen a közelben tartózkodó medve is meghallhat, és így ösztönösen elkerülheti az emberrel történő találkozást.

3. lépés: Amennyiben az előzetes óvintézkedések ellenére is hirtelen szembetalálkozunk egy medvével, fontos, hogy ne legyen közöttünk szemkontaktus. Amennyiben a medve szemébe nézünk, azt ő kihívásnak veheti, és hatalmát és területét védve támadásra ösztönözheti.
4. lépés: Tehát nem a medve szemébe nézve lassan, halkan beszélgetve kezdjünk el hátrálni.
5. lépés: Amennyiben mindezek ellenére a medve mégis támad, semmiképpen se fussunk előle, hiszen a medve rendkívül jó futó, könnyedén utolérhet minket. Ehelyett próbáljunk meg mozdulatlanul állni, majd amikor azt észleljük, hogy megnyugodott a medve, kezdjünk el lassan, halkan beszélgetve hátrálni.
6. lépés: Ha támad a medve, karunkkal védjük a fejünket, gömbölyödjünk össze magzati pózba, és tegyünk úgy, mintha halottak lennénk. (Nem tudom mennyire vehető komolyan az a tanács, miszerint próbáljuk meg közvetlenül a medve orrát ütögetni. Egyes szakértők szerint ez jobban működik, mint engedelmesség…)
7. lépés: Szintén a vicces kategóriába sorolnám az utolsó tanácsot, miszerint amennyiben túléltünk egy medvetámadást, azután minden alkalommal legyen nálunk paprika-spray. Használata előtt viszont mindenképpen olvassuk el a használati utasítást!...:-)))
Nem lévén szakértő ebben a témában, azt gondolom, vannak ennek a 7 pontnak megszívlelendő, de vannak megmosolyogtató részei is. Azért komolyan elbeszélgetnék azzal az egyénnel, aki úgy élt túl egy medvével történő, és a medve támadásával folytatódó találkozást, hogy erősen ütögette a medve orrát… A paprikaspray más téma. Tudomásom szerint az Újvilágban, amelynek egyes részein szinte mindennaposnak nevezhető a medvével történő találkozás, valóban minden túrázó hátizsákjában fellelhető védekező eszköz. Abban viszont kételkednék, hogy pl. a Magas-Tátrában ez alapfelszerelés kellene-e, hogy legyen…
Forrás: www.howcast.com

 

Hirdetés
Hirdetés