Krízishelyzet a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/06
Hirdetés
Gyakran előfordul, hogy a tapasztalatlan túrázók, akik nincsenek tisztában saját testük, fizikai és mentális állóképességük korlátaival, rosszul tervezik meg az útvonalat, és krízishelyzetbe kerülnek. A túrázás folytatásához való kedv hiánya, a növekvő apátia, idegesség – ezek a kimerültség tünetei is lehetnek. Mit tegyen, ha Ön vagy társa válsághelyzetbe kerül a Tátrában?
 
Gyenge forma a hegyekben
Mindenekelőtt maradjon nyugodt. Álljon meg, üljön le egy kicsit, persze csak ha a körülmények ezt lehetővé teszik. A pánikba esés semmiképpen nem segít rajtunk. Ilyen pillanatokban érdemes inni egy csésze forró teát a termoszból. Ez az ital nemcsak felmelegít, de jelentősen javítja a hangulatunkat is. Emellett hasznos lehet elfogyasztani a magunkkal hozott izotóniás italt.

A hegyekben sok válsághelyzetet egyszerűen a kiszáradás okoz. A fokozott fizikai erőfeszítés során fellépő túlzott izzadás kimossa szervezetünkből a szükséges ásványi anyagokat. Jó, ha előre bekészítünk egy üveg vizet, amelybe a kereskedelemben kapható, vitaminokat tartalmazó pezsgőtablettát keverünk. Jó megoldás például az Isostar, vagy egy vitaminos pezsgőtabletta hozzáadása a vízhez. Az elektrolit pótlására egyesek gyógyszertárban kapható, vízzel hígítható rehidratáló készítményeket használnak. Ezek alapvető ásványi anyagokat és elektrolitokat tartalmaz, melyek kiszáradás esetén gyorsan talpra állítanak.
Ezen kívül meg kell próbálni enni valamit. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy legyen nálunk valami édesség, pl. mogyorós csoki, karamella, valamilyen „kalóriabomba”. Ha ezektől a módszerektől általánosságban nem érezzük jobban magunkat, érdemes glükózt tartani a gyógyszeres tasakban, amely a gyógyszertárban ivásra előkészített tasakokban vagy szopogató tabletta formában kapható.
Nem szégyen a visszafordulás!
Ha Ön vagy partnere krízishelyzetbe kerül, keresse meg a legrövidebb utat lefelé, és forduljon vissza. A hegy megvár, a visszafordulás pedig nem szégyellnivaló.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés