Elsősegélynyújtó felszerelés a hátizsákban - mi kerüljön bele?

Elsősegélynyújtó felszerelés a hátizsákban - mi kerüljön bele?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/06/01
Egy vagy többnapos túrák során is hátizsákunk egyik fontos tartozéka kell legyen az elsősegélynyújtó felszerelés. De vajon mit kell tartalmazni?
Hirdetés

Az egynapos túrától kezdve a több napos, hetes túrákig bezárólag hátizsákunk felszerelésének egyik alapeleme az elsősegélynyújtó készlet. De vajon tudjuk-e, mit kell tartalmaznia?

Mi kerüljön az elsősegélynyújtó készletbe?

A hátizsákban magunkkal vitt elsősegélynyújtó készlet tartalmazza az esetleges sérülések, sebek ellátásához, elfedéséhez szükséges dolgokat, valamint a fájdalomcsillapítókat.
Az első dolog, amely sosem hiányozhat a hátizsákunkból az izolációs fólia, más néven a mentőfólia. Baleset esetén a segítségre várva ezzel takarjuk be a sérültet, védve ezzel a hipotermia ellen. Az izolációs fólia jól jöhet kevésbé kritikus helyzetekben is, pl. ha fázunk, vagy ha egy nem tervezett éjszakát a szabadban kell töltenünk, hiszen védelmet nyújt a széltől és a hidegtől, de aljzattakarónak használva szigetelő rétegként is használható. 
Az elsősegélynyújtó készletet ezen kívül fel kell tölteni felületi sérülések ellátásához szükséges anyagokkal: steril gyorskötöző pólya, steril mull lap, sebtapasz, kötszer, kisolló, háromszögletű kendő, fólia kesztyű, sebfertőtlenítő oldat (pl. hidrogén-peroxid vagy Betadine) vagy fertőtlenítő kendő. A kisolló akkor is hasznos, ha le kell vágni a sérült testrészről a ruhaneműt, vagy el kell vágni a kötszert, sebtapaszt.

Elsősegélynyújtó felszerelés a hátizsákban - mi kerüljön bele?-1
Elsősegélynyújtó felszerelés
Elsősegélynyújtó felszerelés a hátizsákban - mi kerüljön bele?-1
Forrás: www.portaltatrzanski.pl

Túra közben bármikor váratlan fájdalom érhet bennünket, ezért érdemes magunkkal vinni valamilyen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Különösen nők számára lehet hasznos a görcsoldó No-spa, és fontos, hogy legyen nálunk valamilyen hasmenés elleni gyógyszer (pl. Imodium). Jó, ha van nálunk rehidratációs granulátum (vagy pezsgőtabletta), amely kiszáradás esetén gyorsan visszaállítja a szer-vezet vízháztartását. Hasznos lehet az Aszpirin vagy más, fájdalom- és lázcsillapító, illetve gyulladás-csökkentő hatóanyagokkal rendelkező gyógyszer. Érdemes C-vitamint beszerezni, melyet egy egésznapos megerőltető túrát követően megelőzésképpen is szedhetünk. Az elsősegélynyújtó készlet kiegészítő felszerelése lehet valamilyen magas fruktóztartalmú étrendkiegészítő, amely hosszan tartó, nagyobb fizikai igénybevétel esetén gyorsan megerősíti a szervezetet.

Fontos, hogy az elsősegélynyújtó készlet tartalmazzon valamilyen (lehetőleg 50-es faktorszámú) napvédő krémet, valamint leégés esetén alkalmazható krémet. A hátizsákba történő bepakolás során ügyeljünk arra, hogy az elsősegélynyújtó készlet könnyen elérhető helyre, lehetőleg a felső vagy valamelyik oldalsó zsebbe kerüljön. Sérülés, segítségnyújtás esetén nem csak az elsősegélynyújtó felszerelés megléte a fontos, de ügyelni kell a gyógyszerek pontos és körültekintő használatára is.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés