Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?

Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.skalnik.pl
2023/12/29
Nem kell szuperhősnek lenni ahhoz, hogy jeges terepen túrázva különleges képességekre tegyünk szert. Ha csúszós az ösvény, vegyünk fel hágóvasat vagy csúzsásgátlót, hogy a kicsúszás veszélye nélkül túrázhassunk. Mikor érdemes hágóvasat használni, és mikor elég a hómacska?
Hirdetés

Csúszásgátló vagy hágóvas – mit válasszunk?

A jeges talajon a túrabakancsunkat felszerelhetjük kosaras sziklakapoccsal (krampon néven is ismert) félautomata vagy automata hágóvassal. Nem tudjuk, hogy hágóvasat vagy csúszásgátlót vegyünk?
A csúzsásgátló röviden kisebb magasságú és meredekségű hegyekben (középhegységek) való használatra készült. A hágóvasak viszont nélkülözhetetlen kellékek lesznek, ha a Tátrába vagy más magashegységbe készülünk. Azonban ahogy a fenti listából látható, háromféle hágóvas típus létezik. Mikor melyiket érdemes használni?

Kötözős hágóvas (krampon) – univerzális választás kezdőknek

A kötözős hágóvas jó választás mindenkinek, aki ismerkedik a téli magashegyi turizmussal. Az eszköz a hevedereknek és a műanyag kosaraknak köszönhetően a bakancsra erősíthető. Fontos, hogy az ilyen típusú felszerelés használatához nincs szükség speciális cipőre. Elegendő, ha a túracipőnk a bokánk fölé ér, és merev a talpa. Ha magasszárú és viszonylag kemény talpú túracipőnk van, akkor nagy valószínűséggel a cipő jól használható a sziklakapcsokhoz.
Maga a kötözős hágóvas nem kerül sokba, ezért gazdaságos és egyben biztonságos megoldást jelent, ha először utazunk a téli Tátrába, és még nem vagyunk biztosak benne, hogy ez a tevékenység egyáltalán tetszeni fog nekünk.
A sziklakapcsok télen nem túl igényes magashegyi ösvényeken, fagyott, jeges havon történő túrához, és vészhelyzeti felszerelésként (ha pl. egy nyári magashegyi túrán egy meredek jeges lejtőt kell leküzdeni).

Félautomata hágóvasak – gyakori téli turistáknak

A félautomata hágóvas elöl műanyag kosárral rendelkezik (mint a sziklakapcsok), hátul azonban pántokkal és speciális sarokcsipesszel rögzíthetőek a bakancshoz. Az ilyen felszereléshez speciális, félautomata hágóvashoz készült bakancsra (félautomata kramponcipő) van szükség, melynek a saroknál kialakított peremébe fekszik fel a sarokcsipesz. Az elülső kosár használatának köszönhetően a félautomata hágóvashoz használt bakancsnak nem kell olyan merevnek lennie, mint az automata hágóvashoz használt lábbelinek, ezért ez kényelmesebb viselet, amely egy hosszú túra során fontos szempont lehet. Árát tekintve a félautomata hágóvasak a sziklakapcsok és az automata hágóvasak között helyezkednek el. 
A félautomata hágóvas jó választás azoknak, akik télen gyakran járnak magashegyekbe, magashegyi és gleccsertúrára, klasszikus stílusú hegymászáshoz és gleccsertúrára. 

Automata hágóvas – a legextrémebb kihívásokhoz

Az automata hágóvasat a legnehezebb téli expedíciókra tervezték. Ahogy a neve is sugallja, elöl és hátul is automata rendszerrel rendelkeznek. Ez a merev szerkezet megakadályozza az oldalirányú csavarodást és még a legszélsőségesebb körülmények között is biztosítja a tapadást.
Az ilyen felszereléshez természetesen speciális lábbelire van szükség. Az automata hágóvashoz alkalmas bakancsnak elöl és hátul speciális mélyedéssel és nagyon kemény talppal kell rendelkeznie. Az automata hágóvas jó választás a világ legmagasabb hegyeibe tervezett túrákhoz és jégmászáshoz.

Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?-1
Hágóvas
Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?-1
Forrás: www.portaltatrzanski.pl

Csúszásgátlók téli turistautakhoz

„Mi van a cipődön?” „Miért nem csúszik?” – halljuk sokszor ezeket a kérdéseket, amikor egy csúszós lejtőn biztonsággal elhaladunk a normál bakancsban túrázó turisták mellett. A válasz egyszerű: túracipőinket csúszásgátlóval láttuk el. A könnyű és csúszásgátló lehetővé teszi, hogy akár egy középhegységben is biztonságosan túrázzunk a hóval borított csúszós ösvényeken, a fagyott havon vagy jégen való kicsúszásnak ugyanis nem csak a Tátrában lehetnek katasztrofális következményei.
Fontos, hogy a csúszásgátló könnyű, így nagyon kényelmes viselet. Könnyedén bepakolhatjuk a hátizsákba, és csak a meredek emelkedőn való felmenetel vagy ereszkedés előtt vegyük fel őket. A karmok lehetővé teszik a havas, jeges terepen való gyorsabb mozgást, így akár több km-es túra megtételét. Azok, akik gyakran járnak télen a hegyekbe, tudják, hogy a rövid decemberi vagy januári napokon az így nyert plusz percek akár felbecsülhetetlen értékűek is lehetnek.
Milyen bakancsra van szükség? Ez az eszköz szerencsére gyakorlatilag bármilyen túracipőt felerősíthető, amely legalább bokáig ér, a csúszásgátlóhoz használt bakancsnak még csak nem is kell túl merevnek lennie.
Milyen csúszásgátlót vegyek? A piacon különféle konstrukciójú csúszásgátlók kaphatók, itthon nagyon népszerűek a Veriga, Lengyelországban pedig a Pro Traxion típusok. Mindkettőt speciális tokkal árulják, ennek köszönhetően bátran betehetjük a hátizsákba, nem kell félni attól, hogy megsérül a többi felszerelésünk.

Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?-2
Csúszásgátló
Mikor használjunk hágóvasat, és mikor csúszásgátlót?-2
Forrás: Thommey

Minimalista és sportos csúszásgátló

A csúszásgátló a jeges városi járdákon és hegyifutás közben is hasznos lehet. A minimalista csúszásgátlók jól jönnek a csúszós járdákon a városi dzsungelben, az acéltüskékkel ellátott, cipőre húzható gumis talp nagyon könnyű, könnyen elfér a táskában vagy egy utcai hátizsákban. A csúszásgátló talp többféle méretben kapható, így akár gyerekcipőre illő méretet is vásárolhatunk.
A csúszásgátlók a futók számára is hasznosak lehetnek mind a városi edzéshez, mind a hegyi utakra indulóknak. A futóknak való csúszásgátló – pl. a Ice Master Run – vékonyabb rögzítéssel és könnyebb lánccal rendelkezik, ennek köszönhetően kb. 200 g-al könnyebb, mint a hagyományos csúszásgátló. Ez azért fontos, mert mint tudjuk, a hegyi futók egyik legnagyobb kihívása, hogy csökkentsék felszerelésük súlyát.
Forrás: https://www.skalnik.pl

Hirdetés
Hirdetés