Hosszú hétvége a hegyekben - hogyan készüljünk, mit vigyünk magunkkal?

Hosszú hétvége a hegyekben - hogyan készüljünk, mit vigyünk magunkkal?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/04/13
Melyek azok a nélkülözhetetlen dolgok, melyek mindig kell, hogy legyenek a hátizsákban, ha egy több napos hétvégi túrára indulunk a Tátrában, vagy más közép- vagy magashegységben?
Hirdetés

A hegyi kirándulás a nyaralás eltöltésének egyik legkellemesebb formája. Az ösvények kihívásai lehetővé teszik, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és a természetben pihenjük ki magunkat. Mielőtt azonban kirándulni indulunk, érdemes erre alaposan felkészülni. A tatromaniak.pl oldal szerkesztői Natalia Tomasiak lengyel hegyifutóval beszélgettek arról, hogy mire érdemes odafigyelni indulás előtt, és mit csomagoljunk a hátizsákba.

Megfelelő erőnlét

Ha szeretnénk néhány napot a hegyekben tölteni, indulás előtt talán az egyik legfontosabb, amit megtehetünk, hogy megfelelő erőállapotba hozzuk magunkat. Napi edzéstervünkbe illesszünk túrabottal végzett gyors sétákat vagy könnyebb általános fejlesztő gyakorlatokat. Az útvonal tervezése során erőnket mérjük össze szándékainkkal. A Tátra nem a Himalája, a turistautak mentén vannak menedékházak, ezeket azonban gyakran több kilométer választja el egymástól, nehéz terepen. „Ne feledje, hogy a hegyekben egy km nem ugyanaz, mint sík terepen. Ezeket néha akár kétszer-háromszor hosszabb idő alatt tudjuk csak leküzdeni” – mondta Natalia.
Ha tehát otthon keveset mozgunk napi rendszerességgel, ne egy hosszú és nehéz túrával kezdjük. „Az első hegyi kirándulásokhoz érdemesebb olyan 3-4 órás utakat választani, amelyek viszonylag népszerűek és más turisták által is gyakran jártak. Figyeljünk arra is, hogy van-e menedékház útközben. Biztonság- és kényelemérzetet ad, ha szükség esetén valaki gyorsan tud segíteni” – hangsúlyozta Natalia, majd hozzátette: „A Tátra gyönyörű, de kezdő túrázóknak talán érdemes valami könnyebb hegységet választani, mint pl. a Gorce vagy a Sziléziai-Beszkidek ösvényeit.

Mit tegyünk hátizsákba, ha a hegyekbe indulunk?

Hagyományos térkép – manapság nagyon jó és hasznos alkalmazások léteznek a telefonra, beleértve a térképeket és az útleírásokat. Ne feledjük azonban, hogy a hegyekben nem mindenhol van térerő! Ezért mindig legyen nálunk hagyományos papírtérkép.

Hosszú hétvége a hegyekben  hogyan készüljünk, mit vigyünk magunkkal?-1
Magashegyi túra
Hosszú hétvége a hegyekben hogyan készüljünk, mit vigyünk magunkkal?-1
Forrás: Szugyiczki Zsolt

Elsősegélynyújtó készlet – vigyünk magunkkal egy jól felszerelt elsősegély-készletet. Tegyünk bele sebfertőtlenítőt, sebtapaszt, kötszert, érszorítót, fájdalomcsillapítót.
Snack és víz – Vigyünk magunkkal valami könnyű harapnivalót, amely túra közben nem terheli meg a gyomrunkat. Ez lehet gabonaszelet, szárított gyümölcs vagy szendvics. Emellett ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről! A hátizsákba pakoljunk minimum 1 liter vizet vagy izotóniás italt.
Telefon és töltő – Ne felejtsük el mindig magunknál tartani a feltöltött mobiltelefont, ha bármi történik velünk, tudjunk segítséget hívni. A névjegyek közé vegyük fel a TOPR számát: 601 100 300.

Nélkülözhetetlen ruhafélék a hegyekben – Esőkabát

A magashegyi kirándulás során érdemes olyan sportruházatot viselni, amely jó légáteresztő képességekkel rendelkezik. A hagyományos pamut pólók gyorsan magukba szívják a nedvességet, így ha izzadunk, a nedves, hideg anyag folyamatosan a testünkhöz tapad, ezt követően elég egy hűvös szellő, hogy megfázzunk.
A legfontosabb ruházat egy jó esőkabát. „A hegyekben nagyon változékony lehet az időjárás. Sőt, ha a völgyekben szép idő is van, fent a gerinceken, csúcsokon ugyanakkor szeles, esős idő is lehet” – figyelmeztet Natalia.

Lábbeli

A szokásos sportcipők nem alkalmasak hegyi kirándulásokhoz, magashegyi túrához ilyen terepre kifejlesztett lábbelire van szüksége. Ezeknek a legfontosabb jellemzői:
- az úgynevezett agresszív futófelület, melynek köszönhetően sáros terepen is tapadást érhet el,
- a felsőrész kemény pereme, amely megvédi a lábujjakat a sziklákkal szembeni ütésektől,
- enyhén merevebb talp – hogy ne érezzünk minden kavicsot a lábunk alatt.
Jó, ha a cipőben van membrán – egy láthatatlan bevonat, amely nem engedi a nedvességet a cipőbe. Ősszel és télen, amikor fennáll a havazás veszélye, érdemes bakancsot viselni, tavasszal és nyáron azonban a hegyekre tervezett könnyebb modellek is tökéletesek lehetnek. „A cipő a hegyi túrafelszerelés egyik legfontosabb darabja, azonban ne az utolsó pillanatban vásároljuk meg, a megfelelő lábbelit érdemes kicsit korábban kiválasztani és bejáratni” – hangsúlyozta Natalia Tomasiak.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés