Ködkísértet, avagy Brocken-hegyi kísértet – a legenda és a valóság Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/10/14
Hirdetés
Mi is az a ködkísértet, vagy más néven Brocken-hegyi kísértet, amely főleg az ilyen őszi időszakban a magashegyekben túrázók kedvelt fotótémája? A ködkísértettel – melyet külföldön Brocken-hegyi kísértetnek, Brocken-hegyi látomásnak, vagy egyszerűen csak Glóriának is neveznek – a hegyekben találkozhatunk. Nevét a németországi Harz-hegységben lévő Brocken-hegyről kapta, ahol a feljegyzések szerint első alkalommal megfigyelték, és amely hegy obszervatóriumában évente átlagosan 300 ködös napot jegyeznek fel.
A Brocken-hegyi kísértet egy érdekes légköroptikai jelenség, más néven fotometeor, mellyel ködös időben találkozhatunk, amikor a nap alacsonyan van a láthatáron. A jelenség lényege, hogy az alattunk elterülő völgyben elvonuló felhőben vagy ködben megpillantjuk saját, a felhőre vagy ködrétegre vetülő árnyékunkat, melyet szabályos kör alakú, szivárványszínű glória vesz körül. A jelenség úgy keletkezik, hogy a ködcseppeken vagy a felhő vízcseppjein a fehér fény összetevőire bomlik. A színek sorrendje megfelel a szivárvány színeinek, ami ráadásul többször ismétlődhet. Ha egy felhő vagy köd nagyon közel van a megfigyelőhöz, árnyéka egyenesnek és nagyítottnak tűnhet. A jelenség főleg ősszel látható, nyáron szinte kizárólag a magas hegyekben fordul elő, ahol a meredek gerincek alatt intenzív a páralecsapódás.

A Brocken-hegyi kísértethez a hegymászók között a mai napig különféle hiedelmek, babonák kötődnek. A legtöbbek által elfogadott nézet szerint aki életében először lát ködkísértetet, az azt jelenti, hogy a hegyek üdvözlik őt, szerencsét hoz a hegyekben. Ha másodszor látjuk ezt a jelenséget, akkor a hegyek figyelmeztetnek, a halál veszélyét jelenti a hegyekben. Ha viszont harmadszor is megpillantjuk, az azt jelenti, hogy a hegyek szeretnek, a veszély elhárult, az illető a hegyek tapasztalt szakértőjévé vált, és sikeres lesz a hegyekkel való kapcsolata. Aki háromszor lát Brocken-hegyi kísértetet, a nem a hegyekben fog meghalni.

...míg a gerincen felhőket sodor a szél, a délre alattam lévő füves lejtőt köd teríti be. A közepén egyszer csak felragyog egy leírhatatlanul fényes gyűrű. Vakítóan fényes középpontját sárga, arany, zöld és piros körök szegélyezik. A vakító fényből egy nagy alak jelent meg előttem. Eleinte nem volt egyértelmű, később azonban élesebbek lettek a körvonalai. Egy idő után meggyőződtem róla, hogy egyik barátom sem áll közvetlenül a gerinc alatt.
Saját árnyékom jelent meg a tejszerű égen. A kezemmel integetek a szellemnek. Ő válaszol nekem. Próbálok közelebb kerülni hozzá, de ő merev marad. Amikor megállok, a fantom megmozdul. Az árnyéknak nemcsak két dimenziója van, ahogy azt megszoktuk, háromdimenziós képet alkot. Az alakja és a mérete az örökké lüktető köddel együtt változik. A szokatlan természeti jelenség, amelyet a hegymászók Brocken-hegyi kísértetnek neveznek, előbb megdöbbenést, majd szorongást, sőt félelmet vált ki bennem.
Forrás: http://www.vidmofest.sk; Fotó: Ewelina Domańska

Hirdetés
Hirdetés