Hogy viselkedjünk viharban a hegyen? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/13
Hirdetés
A vihar az egyik leggyakoribb veszélyforrás, amelyet tavasszal és nyáron a Tátrában megtapasztalhatunk. Hogyan viselkedjünk villámlás közben, és mindenekelőtt hogyan kerüljük el azt? Emlékeztetni szeretnénk mindenkit, hogy a légköri kisülések a déli és délutáni órákban fordulnak elő. Ezért érdemes feláldozni magunkat, és hajnalban felkelni, hogy a legveszélyesebb órákban már a csúcsok és gerincek alatt legyünk. Fontos emlékeztetni mindenkit, hogy különös figyelmet kell fordítani a visszavonulás során előforduló esetleges nehézségekre – sok baleset történik az átgondolatlan, ideges menekülés során. Ezenkívül figyelemmel kell kísérni az időjárás előrejelzést, akár már otthon is, akár a menedékházak monitorjain. Javasoljuk továbbá a mobiltelefonra telepíthető viharfigyelő alkalmazások használatát. Ha az előrejelzés villámlást jelez, meg kell változtatnunk az útiterveket.

De hogyan viselkedjünk, ha mégis elér minket a vihar? Először is nyugodjunk meg. A pánik ebben a helyzetben a lehető legrosszabb tanácsadó. Ezenkívül, ha gerincen vagyunk, mindenképpen próbáljunk legalább 100 méterrel leereszkedni. Az ereszkedésre válasszuk a gerincnek a közelgő viharral ellenkező oldalát, mert a vihar felőli oldalon az elektromos kisülések a gerincvonal alatt is előfordulnak. Ha viszonylag biztonságos helyen találjuk magunkat, távol a láncoktól és más fém segédeszközöktől, akkor guggoljunk le, lehetőleg egy hátizsákra, mert ez szigetel minket a talajtól, így legrosszabb esetben is csak másodlagos kisülés léphet fel. A lépésfeszültség kialakulásának elkerülése érdekében zárjuk össze a lábainkat. Ha nagyobb csoport vagyunk, akkor szét kell szóródni a területen, természetesen a fákat elkerülve.
A vihar az egyik legsúlyosabb és leggyakoribb nyári fenyegetés a Tátrában. Ha azonban betartunk néhány alapvető biztonsági szabályt, akkor az nem lesz veszélyes számunkra, és akkor legfeljebb a menedékház ablakain keresztül csodálhatjuk meg. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk ezeket a szabályokat, a következmények tragikusak is  lehetnek, mint például 2019. augusztus 22-én a Giewontnál.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés