Tíz érdekesség az egykori Tátráról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/06/26
Hirdetés

Turistaként ma teljesen tiszta képünk van a Tátráról: gyönyörű kilátások, turistautak hálózata, nemzeti park és a turisták tömege. 100-200 évvel ezelőtt azonban a Tátra arculata lényegesen különbözött a ma megszokott arculattól. Nézzük, milyen volt a Tátra őseink idejében:
1. A juhok legeltetésének megszüntetése számos gyönyörű tisztás fokozatos eltűnését, természetes újraerdősítését eredményezte a Tátrában. 1955-től a korábbi legelőterületek 46 %-a eltűnt.
2. 1987-ig a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) a Nyugati-Tátrát (a Csendes-völgy kivételével) nem foglalta magában.
3. A múltban a Lengyel-Öt-Tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich) lévő menedékházakba lovakkal szállították a szükséges anyagokat.
4. Az 1980-as évekig a Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) melletti tér buszmegállóként szolgált az akkoriban menetrend szerint közlekedő PKL buszjáratok számára.


5. A II. világháború alatt a Tátrán keresztül a megszállt Lengyelországból való menekülés legnépszerűbb útvonala a Toman-hágón (Tomanowa Przełęcz) keresztül vezetett.
6. Az 1950-es években a Fehér-völgyben (Dolina Białego) a szovjet tudósok teljes titoktartás közepette urán után kutattak.
7. A Tátra turisztikai feltárása idején a szlovák (akkori magyar) oldalon nagyobb volt a mozgás, mint a lengyel oldalon.
8. A XIX. században a Tátra másik oldalára való kényelmes átmenetet biztosító Liliom-hágót (Przełęcz Liliowe) előszeretettel használták a dohánycsempészek.
9. A XIX. a Kéményes-hegy (Kominiarski Wierch) lejtőin vasércbányák és egy kis vasmű volt.
10. A XIX. században a Kis-rét (Mała Łąka) lényegében önálló település volt a Tátrában. Sok pásztorkunyhó, pajta és egyéb, a pásztorok infrastruktúrájához tartozó épület volt itt.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés