Nyolc érdekesség a tátrai balesetek történetéből Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/03/13
Hirdetés
A Tátrában az évek során nagyon sok különféle baleset fordult már elő. Ezek közül némelyek nem tűntek túl veszélyesnek, mások sajnos tragédiával végződtek. Lássunk néhány érdekességet a tátrai balesetek történetéből.
1. A Lengyel-Tátrában évente átlagosan 20 ember veszíti életét.
2. 1994-ben a Chałubiński-kapu (Wróta Chałubińskiego) vesztette életét Maria Chałubińska, Tytus Chałubiński unokájának felesége, akiről a hágót elnevezték.
3. 2008 novemberében két krakkói diák fagyott meg a Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolina Pięciu Stawów Polskich) közvetlen közelében.
4. 1956 szilveszterén két síelő halt meg a Mormota-halmon (Przełecz Świstówka) vezető régi turistaúton. Barátjuk, aki a balesetet követően értesítette a hegyimentőket, négy évvel később ugyanazon a helyen halt meg, szintén szilveszterkor, amikor barátainak szerette volna megmutatni a baleset helyszínét.

5. A turistautak építése során is történtek halálos kimenetelű balesetek. 1911-ben pl. meghalt egy bányász, aki a Fehér-tavi-csúcsra (Jahňacý štít) vezető turistaút építésén dolgozott.
6. 1969 májusában a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina), a Felső-Kitaibel-tó (Vyšné Sesterské pleso) közelében lezuhant a hegyimentők Mil MI-4 típusú helikoptere. Az első tragikus mentőhelikopter balesetben az ötfős személyzet tagjai közül egy 27 éves profi hegyimentő vesztette életét, aki kiugrott a zuhanó gépből, és teste a zuhanó roncs alá került. A gép roncsainak utolsó darabjait csak 37 évvel később. 2006-ban vitték el a szerencsétlenség helyszínéről.
7. 1996-ban a Vadorzó-kilátó (Kazalnica Mięguszowiecka) közelében történt egy baleset, melynek során egy 24 éves mintegy 180 métert zuhant, ebből kb. 40 métert szabadesésben, ennek ellenére nem szenvedett súlyos sérüléseket.
8. 2008-ban Artur Hajzer neves lengyel hegymászó figyelmeztetést kapott a Tátrai Nemzeti Parktól (TPN) a jelzett turistaút elhagyása miatt. Hajzer túrájának egy lavina és a TOPR mentőakciója vetett véget…
Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés