Hét furcsa ötlet, amely soha nem valósult meg a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/16
Hirdetés

Az emberek időről-időre a Tátrában is különféle meglepő ötletekkel álltak elő, ezek azonban nem mindig valósultak meg. Gondoljunk csak bele, hogy nézne ki a Tátra, ha az alábbi ötletek megvalósultak volna…
1. Egykor azt tervezték, hogy a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető aszfaltozott utat meghosszabbítják egészen a Chałubiński-kapuig (Wrota Chałubińskiego).
2. A Gąsienica-Fekete-tóban (Czarny Stawi Gąsienicowa) található kis sziklaszigeten akarták felépíteni Juliusz Słowacki lengyel romantikus költő mauzóleumát.
3. 1922-ben lértehoztak egy projektet, amelynek célja a Gerlachfalvi-csúcsra vezető drótkötélpálya megvalósítása lett volna.

4. A két világháború között egy gát és egy vízerőmű építését tervezték a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich).
5. Az eredeti tervek szerint a Liptói-határhegyre (Szpigłasowy Wierch) vezető Kocaturista-sztráda (Ceprostrada) nevű turistautat a Liptói-falon (Liptowskie Mury) és a Sima-hágón (Gładką Przełęcz) keresztül egészen a Gáspár-csúcsig (Kasprowy Wierch) meghosszabbították volna.
6. A Fehér-völgyben (Dolina Białego) amfiteátrumot akartak létrehozni, melyben „hegyi operákat” szerettek volna bemutatni.
7. A Sas út (Orla Perć) kiépítése után úgy döntöttek, hogy újabb, nagyon nehéz ösvényt építenek ki, ezúttal a Nagy-Menguszfalvi-csúcsra (Mięguszowiecki Szczyt Wielki). Azt tervezték, hogy a nyomvonalon létrákat és hágcsókat építenek be, ahol pedig túl meredek a terep, ott… felrobbantják a sziklát….
Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés