Erdőtűz tombol a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/03
Hirdetés

2018. május 3-án, a kora délutáni órákban erdőtűz keletkezett a Magas-Tátrában, a hegység keleti részén, a Késmárki-itató (Kežmarský Žľab) közelében, a Farcsík (Stežky) nevű domb oldalában. „A lángok 14:00 óra előtt csaptak fel, az előzetes információk alapján már 30 hektárnyi területen ég az erdő. A tűz megfékezésén többtucat hivatásos tűzoltó dolgozik, az oltást megnehezíti a nehezen megközelíthető magaslati terep” – közölte Zuzana Farkasová, a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Alakulat munkatársa. 
A tűz oka egyelőre ismeretlen, keletkezéséhez valószínűleg az elmúlt napok száraz, szélsőségesen meleg időjárása is hozzájárulhatott. Az erdőtűz nehezen megközelíthető terepen keletkezett, ezért evakuálni kellett a turistákat. A helyszínen dolgozó tűzoltók munkáját helikopterek segítik, a délutáni órákban a helyszínre érkezett a Védelmi Minisztérium helikoptere, és a kora esti órákban megkezdte az oltást a levegőből.

A Mezőgazdasági Minisztérium arra kéri a Magas-Tátrában tartózkodó turistákat, hogy kerüljék el a tűzeset helyszínét. „A figyelmeztetés a Barlangligetetről (Tatranská Kotlina) és a Késmárki-itatótól (Kežmarské Žľaby) a Gyopár-menedékházhoz (Chata Plesnivec) vezető utakat, valamint a Hét-forrás-völgyet (Dolina siedmich prameňov) érinti, és nem csak a turistákra, de a sportrepülőkre is vonatkozik” – áll a minisztérium állásfoglalásában. Az erdőtűz 4. és 5. szintű védettséget élvező természetvédelmi területen történt, az oltást nehezíti, hogy a terepet nehéz megközelíteni.

 
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) értesíti a turistákat, hogy a tűz által érintett turistaútvonalakat ideiglenesen lezárták a turistaforgalom előtt. További intézkedésig az alábbi útvonalakon tilos a túrázás:
Fehér-víz amh.-től (Kežmarská Biela voda) – a Zöld-tavi menedékházhoz (Chata pri Zelenom plese) vezető sárga jelzés.
Matlárházáról (Tatranské Matliare) a Nagy-Fehér-tóhoz (Veľké Biele pleso) vezető kék jelzés.
Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso) a Gyopár menedékházhoz (Chata Plesnivec) vezető zöld jelzés.
Fekete-víztőtl (Čierna voda) a Gyopár menedékházhoz (Chata Plesnivec) vezető sárga jelzés.
Barlangligetről (Tatranská Kotlina) a Gyopár menedékházhoz (Chata Plesnivec) vezető kék, majd zöld jelzés.
Késmárki-itatótól (Kežmarské Žľaby) Barlangligetre (Tatranská Kotlina) vezető kék jelzés.
Nagy-Fehér-tótól (Veľké Biele pleso) a Kopa-hágón (Kopské sedlo) ás a Hátsó-Rézaknák-völgyébe (Zadné Meďodoly) piros és kék jelzés.

Frissítés!
A Hegyi Mentőszolgálat 2018. május 5-én, szombaton az összes, az erdőtűz következtében lezárt turistaútra érvényes látogatási tilalmat feloldotta!Hirdetés
Hirdetés