Tátrai mítoszok és legendák – Miről kapta a nevét a Tátra? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/04/14
Hirdetés

Miért nincs a Nagyszalóki-csúcsnak hegyes orma? Éltek a Tátrában valaha tündérek? Legendák és mítoszok nélkül a hegyek csak hegyek, a völgyek csak völgyek lennének. A hegyek egyedi varázsa és levegője mindig is inspirálta az embereket. Hallottunk már a sárkányok által okozott földrengésekről, a titokzatos üstökösről, amely kialakította a Tátra mai arculatát, vagy a kővé dermedt kapzsi molnárról. Megpróbáltuk összegyűjteni a legérdekesebb tátrai mítoszokat és legendákat.
Miről kapta a nevét a Tátra?
Azon a helyen, ahol ma a Tátra található, a legenda szerint egykor hatalmas síkság terült el. A mítoszok a tatárok vad támadásáról szólnak, akik a mai Szlovákia és Lengyelország közötti síkságon csaptak össze ott élő őseinkkel. A tapasztalat tatár harcosokkal vívott csatában vesztésre álltunk, ezért a vezérek úgy döntöttek, segítséget kérnek egy titokzatos öregembertől.

Az idős ember azt tanácsolta nekik, hogy tartsanak ki a végsőkig. Aznap este hatalmas vihar kerekedett, majd megjelent egy titokzatos üstökös, és reggelre az egész tatár sereg kősziklákká változott. Azon a helyen, ahol előző nap még a tatárok tábora volt, másnapra hatalmas hegyek nőttek ki a földből. A legenda szerint a hegyeket a kővé vált harcosokról nevezték el Tatároknak, melyet később Tátrára rövidítettek. Azt, hogy ez valóban csak legenda, azok a történelmi tények bizonyítják, hogy bár a tatárok ténylegesen bevonultak az egykori Felvidékre, de soha nem jutottak el a Tátráig. A hegység mai elnevezése a szlovák történetírás szerint az ősszláv tritri szóból eredeztethető, amely meredek sziklát jelent. A IV. Béla korából származó első magyar oklevelek Tarczal vagy Tatur néven említik.
Forrás és fotó: http://www.aketatrychceme.sk

Hirdetés
Hirdetés