A Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) megmászása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/23
Hirdetés
Bár a kirándulószezon szeptember beköszöntével lassan véget ér, azonban a Magas-Tátra festői hegyei ebben a szép időben is tárt karokkal várják a túrázókat. Mai beszámolónkban a Tátra legmagasabban fekvő, turistaúton megközelíthető csúcsát próbáljuk megmászni. Íme, a 2499 méter magas Tengerszem-csúcs!
Túránk a Csorba-tó mellől indul, 1350 méter tengerszint feletti magasságból. A Magas-Tátra második legnagyobb kiterjedésű tava, 19,76 hektár, 20 méter mély. Az egész napos túra pihenőkkel körülbelül 8 órát vesz igénybe, így ajánlatos még korán elindulni, hogy elkerülhetőek legyenek a délután a hegyekben gyakran kialakuló viharok. Az útvonal hossza körülbelül 20 km, 1150 méteres szintkülönbséggel. Íme a túránk útvonala:
A tótól elindulva egy piros jelzésű ösvény vezet első megállónkig, a Poprádi-tóig (Popradské Pleso). Az útvonal először egy könnyen járható tanösvényen halad, majd bekanyarodik a hegyoldalba, ahol elénk tárul a gyönyörű Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) és látványa.

A Poprádi-tó 1494 m-en található a Menguszfalvi-völgy közepén, az Oszterva (Ostrva, 1984 m) alatt. Itt található egyébként egy hegyi hotel és étterem is, szintén kiváló kiindulópont több túrához, de a pihenésre vágyóknak is kiváló szolgáltatást nyújt.
Továbbhaladva egy elágazás következik, ahol a piros jelzésen kell továbbhaladnunk. Itt az útvonal már emelkedni kezd, a Békás-tavakat (Kotlina Žabích plies) már sziklás terepen érjük el 1919 méteres magasságban.
A tavakat elhagyva jóval meredekebb, láncokkal biztosított rész következik a Hunfalvy-völgyi menedékház felé (Chata pod Rysmi). A láncos rész ugyan nagyon meredek, de nem veszélyes, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a láncokhoz, ahol gyakran alakul ki “forgalmi dugó”. A meredek kaptató végén található a menedékház, amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza – 2250 tfm.
Egy frissítő sör után (rég esett ilyen jól egy korsó) újra elindulunk, innen már nincs messze a csúcs. A Hunfalvy-hágóig (sedlo Váha, 2340 m) újabb emelkedő következik, ahonnan már gyönyörű a kilátás a Tátra északi és déli részére egyaránt. Látni a Rejtett-völgyet (Ťažká dolina), a Tátra-csúcsot (Vysoká) és a szakadékban elterülő a Sárkány-tavat (Dračie pleso) is.
A hágótól már tényleg csak legfeljebb egy óra a csúcs, emelkedős terepen, elképesztő kilátással. A Tengerszem-csúcsra (2499 m) felérve elmondhatjuk magunkról, hogy megmásztuk Lengyelország legmagasabb csúcsát (a lengyel oldalon persze le is ereszkedhetünk), valamint túl vagyunk a legmagasabb megmászható csúcson, ahova turistaútvonal vezet.
A pihenés után azonos útvonalon ereszkedünk le, nagyjából 3-4 óra alatt lehet eljutni a kiindulóponthoz. Persze ne felejtsünk el megállni a menedékházakban egy teára, sörre, és élvezzük a természetet és a kilátást.

Forrás és fotó: http://www.korkep.sk
Hirdetés
Hirdetés