Szeptember 1-től lezárják a Tengerszemtől a Tengerszem-csúcsra vezető utat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/31
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) augusztus 26-án hozta nyilvánosságra a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető jelzett turistaút lezárásának időpontját. „Szeptember 1-től további értesítésig – a láncok cseréje miatt – mindkét irányban lezárjuk a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) – Tengerszem-csúcs (Rysy) közötti piros jelzésű turistautat. A felújítás várhatóan kb. 2-3 hétig tart majd, a nehéz magashegyi terep és az időjárási körülmények miatt – amelyek akadályozhatják a munkálatokat – azonban nem tudunk pontos befejezési dátumot mondani. Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk.” – olvasható a bejelentés a www.tpn.pl oldalon.

A turistaúttal együtt lezárásra kerülnek az északi és észak-nyugati falon vezető hegymászó útvonalak is a Rejtett-csorbától (Ciężka Przełączka) a Dénes-csúcson (Niżne Rysy) és a Tengerszem-csúcson át a Békás-tavi-csorbáig (Żabia Przełęcz). A lezárás nem vonatkozik a Lejtő-púp (Kopa Spadowa) csúcsára.
Egyúttal emlékeztetik a turistákat, hogy további értesítésig felújítás miatt ugyancsak le van zárva a Svinicára (Świnica) vezető piros jelzésű turistaút mind a Zawratról, mind pedig a Svinica-hágótól (Świnicka Przełęcz).
Két nappal később, augusztus 28-án kiderült, hogy a Tengerszem-csúcsra vezető turistaút lezárása csak hétfőtől péntekig lesz érvényben, hétvégén az útvonal a szokásos módon használható lesz.
A Lengyel-Tátrában érvényben lévő aktuális lezárásokról ITT tájékozódhat.

Perbenye (Pribylina) községe honlapján olvashatjuk, hogy 2021. augusztus 23-tól szeptember 15-ig a Jamniki-völgybe (Jamnická dilina) vezető elágazástól lezárták a Racskó-völgyben (Račková dolina) vezető sárga jelzésű turistautat. A lezárás oka a szélvihar okozta károk helyreállítása. A völgyben vezető sárga jelzésű turistaúton érhetők el a Liptói-Tátra olyan népszerű csúcsai, mint pl. az Ék-hegy  (Klín; Starorobociański Wierch), valamint a hegység legmagasabb csúcsa, a Sebes (Bystrá).

Hirdetés
Hirdetés