A Szlovák Paradicsom legszebb túrái – Nagy-Sólyom-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/09
Hirdetés
Szlovákia legismertebb turistacélpontjai nem véletlenül a Tátra szédítő magasságú csúcsai, az Alacsony-Tátra és a Kis-Fátra erdő borította mély völgyei. A hegyvidékek csúcsai és völgyei mellett olyan féktelen folyók teszik változatosabbá a tájat, mint pl. a tutajozási lehetőséggel hívogató Dunajec. Mindazonáltal ha egyszer ellátogatunk a Szlovák Paradicsom vad világába, ha megtapasztaljuk a titokzatos, sötét erdőkben, a lélegzetelállító, mély szakadékok mélyén folydogáló patakokban vezető túra hangulatát, ha sikerül legyőzni a vízesések létráit és a szurdokok doronglétrahídjait, akkor szinte biztos, hogy később is vissza akarunk térni a hegységbe. A következő néhány mondattal szeretném bemutatni az olvasónak ennek a varázslatos hegyvidéknek a legszebb turistaútjait, melyet bárki felfedezhet magának, ha veszi hozzá az erőt és a bátorságot.

Lássuk tehát a Hajts Béla által annak idején a Felvidék Paradicsomának nevezett Szlovák Paradicsom legszebb turistaútjait bemutató sorozatunk első részét, előtte azonban néhány fontos információ:
1. A Szlovák Paradicsom nemzeti Park szurdokok, patakok, vízesések, doronglétrahidak, láncok és létrák sokaságából áll. Ezek végigjárásához megfelelő lábbelire van szükség – ez pedig biztosan nem a szandál és az edzőcipő.
2. A Hernád-áttörés kivételével valamennyi bemutatott útvonal egyirányú, vagyis csak alulról felfelé járható.
3. A nemzeti park turistaútjaival kapcsolatos minden aktuális információról, a potenciális kockázatokról is tájékozódhatunk a Hegyi Mentőszolgálat mobiltelefonos alkalmazásán keresztül.
4. Akinek tériszonya van, vagy fél a magasságtól, annak a hegység déli részén található túraútvonalakat ajánljuk, ahol ugyancsak hiány lenyűgöző természeti szépségekből.
5. Alaposan fontoljuk meg az 5 évesnél fiatalabb gyermekkel való túrázást, hiszem elképzelhető, hogy ők még nem érik fel a láncokat, vagy a nem tudnak végig menni a létrák sokaságán.

A Szlovák Paradicsom legszebb túrái – Nagy-Sólyom-völgy (Veľký Sokol)
Ennek a hatalmas, csaknem hat kilométer hosszú szurdoknak a végigjárása száraz lábbal szinte lehetetlen. A gyakran túlcsorduló patak itt a többi szurdokokban megszokottnál is vadabbul folyik lefelé, ennek köszönhetően egyik akadályt a másik után hozza létre a turisták előtt. A Nagy-Sólyom-völgyben vezető túra sokszor nem másból áll, mint egyik kőről, szikláról ugrálni a másikra. A szurdok végén a Kő-kapu, egy alig több mint egy méter széles átjáró vár ránk, amely a szokásosnál is bizarabb vízesésekben töri meg a patak útját. A szurdok felső részén található a Róth-szakadék, amelyen korábban megfertőződött, kidőlt fenyőfák nehezítik az átjutást, és amely leginkább egy másik világhoz tartozó dzsungelhez hasonlít.
A túraútvonal hossza: 17,2 km.
A túra szintideje: 5:30 óra
Szinkülönbség: +/- 545 méter.
Nehézség: nehéz
Hirdetés
Hirdetés